szerző:
hvg.hu/MTI

A békéscsabai színházigazgatóból miniszteri biztossá lett Fekete Péter felmondott az eddigi igazgatónak és Richter József helyébe lépett a Nemzeti Cirkusz élén.

Richter József maga számolt be a Népszavának, hogy december 1-től felmentették a Nemzeti Cirkusz igazgatói posztjáról. A felmondást Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetője lépte meg – aki egyben a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos –, és magát helyezte az igazgatói pozícióba. Fekete azzal indokolta döntését, hogy eddig nem volt a cirkuszművészetből érkező alkalmas jelölt az igazgatói pozícióba, azonban saját színházrendezői tapasztalata és bűvész képzettsége megfelelő a poszt betöltésére. Richternek egy fizetés nélküli, de költségtérítéssel járó tanácsadói pozíciót ajánlott, ám a leváltott igazgató ezt nem fogadta el.

Richter elsősorban ízlésbeli különbséget lát Fekete és közte, azonban ettől az egész hazai cirkuszélet jövőjét félti, ugyanis Feketének nincsen a területen nemzetközi tapasztalata. Fekete saját bevallása szerint sokat mozgott a nagyvilágban, három nyelven beszél, a jövőben egy cégként tekintene a cirkuszra. Feketét korábban sok dicséret érte Békéscsabán színházigazgatóként a közönség részéről, mert a fiatalokra építve egy színvonalas, sokszor kísérletező színházat épített fel.

A napilap szerint az igazgatóváltás időpontja meglepő, mert január elején rendezik a 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A napilap ugyanakkor felidézi, hogy Richter József elődjének, Kristóf Istvánnak is az akkori nemzetközi fesztivál előtt mondott fel több mint három és fél éve Kriza Zsigmond, a MACIVA akkori ügyvezetője.