szerző:
hvg.hu

Korábban a Saul fia, most a Hajnali láz támogatását kifogásolja a párt. Dúró Dóra ezúttal nem felejtette el felhánytorgatni Orbánéknak azt sem, hogy kihátráltak a Hóman Bálint-szobor mögül. Szerinte a kormány jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik.

„A Jobbik mélységesen felháborítónak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 309 millió forint közpénzzel támogatta a Hajnali láz című filmet” – kezdődik a hétfőn kiadott, Dúró Dóra által szignált közlemény. A parlament kulturális bizottságának elnöke „százmilliókkal kitömött posztholokauszt szerelmi történetnek" nevezi Gárdos Péter decemberben bemutatott alkotását. Hozzáteszi: a film főszereplője (a rendező apja) a kommunista időszakban volt újságíró, aki „gyűlölködő hangvételű cikkeivel a Rákosi-féle rémuralmat, majd annak bukása után ugyanilyen lelkesedéssel a megtorló Kádár-rezsimet szolgálta ki”.

2013 augusztusában Dúró férje, a szintén jobbikos Novák Előd a Saul fia állami támogatása ellen írt hasonló tartalmú közleményt. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy miután a Sorstalanság 920 millió forint közpénzt kapott, a Saul fia című újabb holokausztfilmre 205 millió forintot szavazott meg a filmalap.

©

Mindketten leszögezik, hogy a Jobbik, amennyiben nyer a választásokon, egyik első dolga lesz, hogy a kulturális életet – a filmgyártást különösen – magyar nemzeti értékek szolgálatába állítsa. Dúró most úgy fogalmaz, hogy „az Orbán-kormány továbbra is jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik a kultúra számos területén: az egyik legnagyobb magyar történész és kultúrpolitikus, Hóman Bálint szobrának ügye mögül gyáván és elvtelenül kifarolt, egy kommunista bértollnokról készült szerecsenmosdató filmet pedig elképesztő összeggel jutalmaz”.

És hogy mit szeretne a Jobbik? „A magyar fiatalok számára identitásuk megerősítését is segítő filmek gyártását.” Novák konkrét példát is említett 2013-ban, ő a pozsonyi csatáról, Pongrátz Gergely életéről, vagy a Rongyos Gárdáról szóló filmre adná az állami pénzeket. És aláhúzza: „A Jobbik kormányra kerülése esetén véget vet a holokausztiparnak a filmgyártás terén is”.

©

A Saul fiát az egész világon az Oscar-díj egyik esélyesének tartják. (Kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt, az Oscar-esélyeiről itt olvashat.)  A Hajnali lázat decemberben mutatták be a magyar mozik. (Kritikánk itt, a rendezővel interjúnk itt olvasható.)

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!