szerző:
hvg.hu

David Bowie mindenkire hatott, még arra is, akire nem. Íme, 11 bizonyíték.

Bauhaus: Ziggy Stardust

A nagyszerű poszt-punk-zenekar Bowie glamhimnuszát alkotta saját képére.
The Cure: Young Americans

Robert Smith-ék 1992-ben egy az XFM rádió által összeállított válogatáslemezre vették fel Bowie funk-korszakának egyik fontos számát – a dal a 2004-es Join The Dots című Cure-ritkasággyűjteményen is szerepel.
Nirvana: The Man Who Sold The World

A Nirvana a zenekar legendás MTV Unplugged koncertjére dolgozta át ezt az 1970-es Bowie-dalt.
Chris Hadfield: Space Oddity

A kanadai űrhajós 2013-ban a Nemzetközi Űrállomáson énekelte el az emblematikus Bowie-űrdalt.
Beck: Sound and Vision

A kísérletező kedvű amerikai barkácszseni kilencperces, fantasztikus nagyzenekari átiratot készített az 1977-es számból.
Warpaint: Ashes to Ashes

A csupalány amerikai indie-zenekar ezt az 1979-es dalt vette fel egy 2010-es Bowie-tribute-lemezre.
The Wallflowers: Heroes

Bob Dylan fia, Jacob Dylan és zenekara a Godzilla című film soundtrack-albumára dolgozta át a berlini Bowie-korszak egyik legfontosabb dalát.
Peter Gabriel: Heroes

Ugyanazt a számot azt artpop-hős, Peter Gabriel is feldolgozta Scratch My Back című 2010-es, átdolgozásokat tartalmazó lemezén.
Seu Jorge: The Life Aquatic Studio Sessions

A The Life Aquatic With Steve Zissou című Wes Anderson-filmben szereplő matrózt megszemélyesítő brazil énekes-gitáros, Seu Jorge egy teljes nagylemeznyi akusztikus gitáros, portugál nyelvű Bowie-feldolgozást készített, melyek közül számos a filmben is felhangzott.
Nine Inch Nails: I'm Afraid Of Americans

A NIN-vezér, Trent Reznor a dal eredetijének klipjében is szerepel (mint az amerikai Johnny), aztán zenekarával fel is dolgozta a kilencvenes évekbeli Bowie-kulcslemezen, az Earthlingen hallható számot.
Európa Kiadó: Speed Of Life

A nyolcvanas hazai undergroundjának máig működő kulcszenekara egy időben Bowie Low című lemezének instrumentális nyitódalával indította koncertjeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!