szerző:
MTI

Visszavonták a katari mozikból az Oscar-díjas Eddie Redmayne főszereplésével készült A dán lány című drámát, miután a helyi internetezők egy része a közösségi portálokon kezdett panaszkodni a transzneműségről szóló film vetítése miatt, és akadt olyan is, aki a produkció "erkölcsi romlottságát" hangsúlyozta.

"Szeretnénk tájékoztatni önöket, hogy kapcsolatba léptünk az illetékesekkel, és a film vetítését betiltottuk a mozikban" – írta a katari kulturális minisztérium a Twitter mikroblogon, megköszönve a felhasználók "rendületlen éberségét". Az alkotást, amely az egyik első olyan férfiról szól, aki átoperáltatta magát nővé, csütörtökön mutatták be Katarban. Az egyik dohai mozi munkatársa szerint a hatóságok hétfőn szólították fel őket a vetítések beszüntetésére. 

A produkció mozikba kerülése heves reakciót váltott ki a helyiek egy részéből. A Doha News hírportál szerint néhány felhasználó a közösségi oldalakon adott hangot nemtetszésének amiatt, hogy a film a katari mozikba került, míg az egyik netező az alkotás "erkölcsi romlottságát" hangsúlyozta, miután megnézte az előzetest.

A dán lány David Ebershoff azonos című regényén alapul, amelyből Einar Wegener dán festő és felesége, Gerda fikciós életrajzát ismerhették meg az olvasók. 1930-ban a művész nemváltoztató műtéten esett át, és Lili Elbe néven élt tovább. A Tom Hooper rendezte film forgatókönyvét Lucinda Coxon írta.

A filmben a tavaly Oscar-díjjal jutalmazott Eddie Redmayne alakítja Lilit.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!