szerző:
hvg.hu

Queen, Mick Jagger, Cher, Lou Reed – a napokban elhunyt poplegenda a karrierje során rengeteg zenésztársával énekelt együtt. Ezekből válogattunk ki tízet.

Queen & Annie Lennox & David Bowie – Under Pressure

A Queen 1981-ben egy montreaux-i stúdióban dolgozott a lemezén. Ebben a városban lakott Bowie, hát beugrott hozzájuk. És ha már ott volt, összeraktak egy új dalt is (máig homályba vész, hogy ki mit tett pontosan hozzá). A dal 1982-ben a Hot Space című Queen-albumon jelent meg először. (Így hangzik Freddie Mercuryval). A Queen frontemberének halála után az 1995-ös Outside album turnéján Gail Ann Dorseyval adta elő Bowie. Talán a legemlékezetesebb előadása a dalnak a Freddie Mercury  emlékkoncerten volt, ahol Annie Lennox volt a partnere:


John Lennon & David Bowie – Fame

1974 végén viszont Bowie stúdiózott New Yorkban, s ott összefutott John Lennonnal, jammelgettek kicsit. Naná, hogy az lett a vége, hogy közösen írtak és adnak elő egy egy Carlos Alomar-ötlet alapján készült dalt, a Fame-et.


Pat Metheny & David Bowie: This Is Not America

A This is not America című slágert Bowie a jazzgitárossal, Pat Metheny-vel és Lyle Maysszel közösen írta eredetileg a Sólyom és a nepper című 1985-ös filmhez.


Tina Turner & David Bowie: Tonight

A dalt Iggy Poppal közösen írta és adta elő először Bowie, sőt Iggy Lust for life című albumán szerepelt eredetileg 1977-ben. Később Bowie 1984-es azonos című lemezére is felkerült – itt Tina Turnellel énekli, akivel élőben is többször előadta.


Cher & David Bowie: Young Americans és más dalok

1975-ben Bowie arra is vállalkozott, hogy egy tévéshowban Cherrel közösen nyomjon egy poptörténeti egyveleget. A produkció Bowie akkori Young Americans című lemezének (amellyel egyébként szakít a glam rockkal és a soul felé fordul) címadó dalával kezdődik, de aztán felhangzik egy csomó nagy sláger, hogy végül visszatérjenek a Bowie-dalhoz.


Marianne Faithfull & David Bowie: I've Got You Babe

1973-ban, a Ziggy Stardust-korszakban énekelte az apácaruhás Marianne Faithfull-lal a Sonny & Cher klasszikusát.


Bing Crosby & David Bowie: Peace on Earth/Little Drummer Boy

1977-ben még a karácsonyi popőrületbe is beszállt Bowie. Bing Crosbyval vettek fel közösen egy dalt egy tévének. Crosby már nem élte meg a felvétel adásba kerülését, októberben meghalt.


Mick Jagger & David Bowie: Dancing in the Street

A Rolling Stones énekesével egy már korábban is sok feldolgozást megért 1964-es Martha and the Vandellas-dalt dolgoztak fel eredetileg az 1985-ös Live Aid-koncertre.


Lou Reed & David Bowie: Queen Bitch

Bowie 50. születésnapján nagyszabású partit és koncertet tartott Madison Square Gardenben. Rengeteg zenész baráttal állt színpadra. Itt például Lou Reedel nyomják a az 1971-es Queen Bitch-et.


Robert Smith & David Bowie: Quicksand

A Cure-frontember Robert Smith szintén ott volt a partin, és csatlakozott Bowie-hoz az 1971-es Quicksand című dalban.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!