szerző:
hvg.hu

Meghalt Alan Rickman, a számos nagysikerű filmben látott brit színész.

Rickman 69 éves korában, rákos megbetegedés következtében hunyt el Londonban, a hírt a család is megerősítette a The Guardian-nek. A nagy sikerű színész az angol film és színházi élet elmúlt évtizedeinek egyik óriása volt, emlékezetes alakítása volt az Igazából szerelemben, a Die Hardban, illetve ő alakította a Harry Potter filmsorozat Piton professzorát is.

Alan Rickman talán legismertebb alakítása Piton professzor volt a Harry Potterben.
©

Rickman 1946. február 21-én született Londonban, apját korán elveszítette. Gyerekkorában már nagyon érdekelte a színészet, azonban grafikusi pályára szegődött. Huszonhat évesen elnyerte a brit királyi drámaösztöndíjat, ezt követően eltántoríthatatlanul a színészi pálya mellett kötelezte el magát, tagja lett a Royal Shakespeare Company-nek is, színházi alakítására egyre többen felfigyeltek. Első világszerte ismert alakítása a Bruce Willis ellen küzdő főgonosz volt a Die Hardban, ezt követően sorra kapta a nagyobb filmes szerepeket.

Első nagy elismerését a Robin Hood - A tolvajok fejedelme gonoszának, a nothinghami bíró alakításáért nyerte el, a legjobb mellékszereplőnek választotta a Brit Filmakadémia. Később Emmy- és Golden Globe-díjat nyert a Raszputyin főszerepéért 1996-ban. 2001-ben mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve című nagysikerű filmadaptációt, ahol a sokáig ellenszenves, a történet végkifejletében azonban végtelenül önfeláldozó és hűséges Piton professzor karakterét alakíthatta - éveken keresztül.

Rickman a drámaoktatásból is kivette részét, 2003-tól a brit Királyi Drámaművészeti Akadémia alelnöke volt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!