szerző:
MTI / hvg.hu

A mexikói rendező filmtörténelmet írhat, ha idén is ő viszi haza az Oscart.

A visszatérő című filmjét nevezte pályafutása eddigi legnagyobb kihívásának Alejandro González Inárritu. A vadonban játszódó dráma 12 Oscar-díjra esélyes - egyebek között a legjobb férfi főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb rendező, a legjobb operatőri munka díjára -, és ha elnyeri a legjobb filmnek járó díjat, a mexikói rendező történelmet ír: korábban ugyanis senki sem diadalmaskodott ebben a kategóriában két egymást követő évben.

A filmet Kanadában és Argentínában forgatták, a munkálatok Inárritu szerint kimerítőbbek voltak a rendező minden korábbi filmjének felvételeinél. "Sok áldozatot kellet hoznunk, sok problémán kellett felülkerekednünk, ez volt a legnagyobb szakmai kihívás, amivel eddig szembesültem, de már túl vagyunk rajta. A fontos az, hogy a filmeket érdemeik szerint mérik, és A visszatérő most már önmagáért beszél" - fogalmazott.

Inárritu a tavalyi Oscar-gála nagy győztese volt Birdman - avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotásával, amely elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és Emmanuel Lubezki révén a legjobb fényképezésért járó díjat. Az operatőr idén is szerepel a jelöltek között, és ha nyer, sorozatban harmadik Oscarját veheti át a Gravitáció és a Birdman után. 

Az Oscar-díjakról az amerikai filmakadémia több mint 6200 tagja határoz, az elismeréseket február 28-án adják át a hollywoodi Dolby Színházban. A legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar film, Nemes Jeles László holokausztdrámája is esélyes.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!