szerző:
MTI

A hollywoodi Golden Globe-díj mintájára Oroszországban is átadják díjaikat a filmes újságírók, az első ceremóniát még idén megrendezik – adta hírül a The Hollywood Reporter csütörtökön.

A Nyílt Országos Sajtódíj létrehozásával az orosz filmkritikus-közösség tekintélyét akarják megerősíteni, a díjakat a Golden Globe-tól eltérően nem a külföldi tudósítók, hanem elsősorban az orosz újságírók ítélik oda.

"Az orosz újságíróknak nagy szerepe van a kortárs orosz filmek népszerűsítésében, kritikai megítélésük hozzájárul filmművészetünk minőségének és versenyképességének növeléséhez" – mondta Oleg Ivanov, az orosz filmművészeti szövetség elnökhelyettese az új díjról.

Az elismeréseket a tervek szerint először idén adják át, mivel 2016 a mozi éve Oroszországban. A pontos dátumot egyelőre nem jelentették be, de valószínűleg márciusban lesz a gála. A díjkategóriákat sem hirdették még ki.

Oroszországban korábban is felmerültek már tervek azzal kapcsolatban, hogy a nagy nemzetközi filmdíjaknak megfelelő díjakat alapítsanak azzal az indoklással, hogy a nemzetközi díjátadókon gyakran mellőzik az orosz filmeket.

Tavaly szóba került, hogy az orosz filmművészeti szövetség irányításával alapítsanak egy alternatív Oscar-díjat a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) filmjeinek. Emellett felmerült a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan megszervezendő alternatív-Cannes ötlete is.

Tavaly Andrej Zvjagincev Leviatán című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját a Golden Globe-ceremónián, a produkciót Oscar-díjra is jelölte az amerikai filmakadémia.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!