szerző:
hvg.hu

A titokzatos, világhírű utcai művész legújabb műve, a londoni francia nagykövetség közelében tűnt fel. Témája a calais-i menekülttáborban történt rendőrségi könnygázas akció. A kép nem sokáig volt látható – azt néhány órával a megjelenése után letakarták

Banksy új graffitije A nyomorultak című musical ismert plakátjának gyerekarcát dolgozza fel. A síró Cosette felé könnygázfelhő úszik a „Dzsungelnek” becézett a calais-i menekülttáborban.

A személyét titkoló művész ezúttal egy QR-kódot is feltüntetett a kép mellett – ez egy olyan videóra viszi el az azt leolvasókat, amelyen azt mutatja be, amikor január 5-én a rendőrség könnygázt vett be a táborban a menekültek ellen.

A graffitit csak néhány óráig lehetett megcsodálni, mert később falemezekkel takarták le. Állítólag így akarják megőrizni azt, a jövőjéről pedig később döntenek - írja a BBC.

Banksy korábban is foglalkozott már a menekültkérdéssel. Decemberben a calais-i tábor mellett egy falra menekülőként festette fel Steve Jobs Apple-alapítót, akinek az apja Szíriából vándorolt ki az Egyesült Államokba.

A francia városban mintegy négyezer Közel-Keletről és Afrikából érkezett ember várakozik arra, hogy beutazhasson Nagy-Britanniába. A francia hatóságok január elején nyitották meg az első lakókonténereket, abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosít szállást. A hét végén a calais-i és a dunquerque-i menekülttábort megtekintő Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezér a Sky News szerint "szégyenletesnek" nevezte a táborokban uralkodó körülményeket.

A calais-i fejlemények:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!