szerző:
hvg.hu

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) bejelentette, hogy a hatályba lépett törvénymódosítás fennálltáig nem pályázik a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

A FKSE állásfoglalásában erősítette meg, hogy szakmailag indokolatlannak, átgondolatlannak, és a kulturális közéletre károsnak tartja a Magyar Művészeti Akadémia aránytalan térnyerését a kultúra támogatási rendszerében.

A január 1-jén hatályba lépett, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosítása szerint a kollégiumi tagok egyharmadát az MMA delegálja, amíg a többi szakmai szervezetnek együttvéve van meg ugyanezen jogosultsága. Ráadásul az MMA elnöke további aránytalan beleszólási jogokat élvez az Alap működésébe.

Ezért „az FKSE vezetősége úgy döntött, hogy a hatályba lépett törvénymódosítás fennálltáig nem pályázik a Nemzeti Kulturális Alaphoz.” Emellett nem vállalnak kuratóriumi tagságot a Képzőművészeti Kollégiumában sem, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a rendszerbe kódolt erőfölény ellenére is konkrét javaslatokon keresztül, szakmai szempontokat érvényesítsenek a delegálási folyamatban.

„Tehát annak ellenére, hogy Egyesületként nem kívánunk részt venni az NKA új kollégiumi rendszerében, a hazai kortárs művészeti színtér egészére való tekintettel, független kuratóriumi tagokat javaslunk, hogy megkíséreljük biztosítani az általunk relevánsnak tartott nézőpontok képviseletét a bizottságban.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!