szerző:
hvg.hu

A kép tulajdonosa szerint borítékolható a Forster Központ döntése, miután megfellebbezte a védetté nyilvánítási határozatot. A Golgota továbbra is letakarva áll a Déri Múzeumban, az MNB pedig most sem kínál a képért hatmillió dollárnál többet.

Február 21-ig kell dönteni a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – ezt írja a Magyar Idők a Miniszterelnökségi Sajtóiroda közlésére hivatkozva. Az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani.

Mint arról beszámoltunk: 2015 nyarán kezdődött a védetté nyilvánítási folyamat és őszre hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály festménye. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik. A festmény amerikai-magyar tulajdonosa, Pákh Imre műgyűjtő megfellebbezte a védetté nyilvántási határozatot, de a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta, meg fog lepődni, ha "meglepődik az eljárás végén", vagyis borítékolható a Forster Központ döntése.

©

A Magyar Nemzeti Bank eközben a lappal azt közölte, hogy "a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el" a Golgota megvásárlásakor. A jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni a művet, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért, amit Pákh nem fogad el, mert szerinte az értékbecslők nem függetlenek.

A festményt egyébként Pákh letakartatta, így a nyilvánosság már egy ideje nem láthatja a Munkácsy-művet a Déri Múzeumban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!