szerző:
hvg.hu

Jacques Rivette volt az egyik vezéralakja a filmművészetet alapjaiban megváltoztató irányzatnak Truffaut és Godard mellett. Az alkotót 87 éves korában érte a halál.

Elhunyt a francia újhullám egyik fontos filmrendezője, Jacques Rivette – írja a Le Figaro. A hírt Rivette producere, Martine Marignac közölte a lappal.

©

Jacques Rivette 1928. március 1-jén született Rouenben. A rendező a többi újhullámos alkotóhoz hasonlóan a Cahiers du Cinémában publikált filmes témájú írásokat.

Első rövidfilmjét (Aux quatre coins) 21 évesen rendezte. Egyik korai munkáját, az 1956-os Le coup de Berger című rövidfilmjét tartotta az első igazi újhullámos filmnek kollégája, Francois Truffaut. Közel hét évtizedes pályája során több mint 30 filmet rendezett, munkáit többek közt Velencében, Moszkvában, Los Angelesben és Karlovy Varyban díjazták. A négyek bandája (La bande des quatres, 1988) elnyerte a zsűri különdíját és a nemzetközi kritikusszövetség díját a Berlinalén, A szép bajkeverőt (La belle noiseuse, 1991) pedig a legjobb film Césarjára jelölték, és elnyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban. 1991-ben a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.

Egy részlet az 1968-as események után forgatott filmből, az Out 1-ből az újhullám legfontosabb színészével, Jean-Pierre Léaud-val.

Utolsó filmjét 2009-ben mutatták be Örököltem egy cirkuszt címen, Jane Birkinnel a főszerepben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!