szerző:
hvg.hu/MTI

Az 1783 óta tartó mohácsi sokác népszokásoknak megfelelően a farsangi időszak a busójárással vette kezdetét.

Csütörtöktől jövő hét keddig tartanak a sokác, azaz a magyarországi délszláv népszokás szerint a busójárás eseményei. Az egyedi készítésű, maszkos busók és a népviseletbe öltözött lakosság "kisfarsangkor" közösen vonult végig a mohácsi utcákon, kereplőkkel, dobokkal.

©

A hagyomány szerint a helyi sokácok a török elől a Mohácsi-szigetre menekültek, ott rémisztő álruhát öltöttek, majd csónakkal visszatérve a településre sikerrel űzték el a babonás törököket. A néphagyomány az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listáján is szerepel.

©
©
©
©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!