szerző:
hvg.hu

Ma este rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének harmadik elődöntőjét. A Duna és a Duna World csatornán élőben közvetített műsorban ismét tíz, eddig ismeretlen dal hangzik el, és megint hat előadó juthat a középdöntőbe. – A műsorban 2013 győztese, Bye Alex is színpadra lép, de ő nem versenyez: az elődöntőben csupa X-faktoros és új arc fog egymással vetélkedni.

A 61. Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenye a mostani elődöntő után új szakaszba lép, mert ma áll össze a középdöntőbe jutott dalok végleges listája.

Az első elődöntőről itt írtunk, amiben már megjósoltuk, hogy szerintünk ki lesz A Dal abszolút győztese.

Akik ma este 19.40.-től versenybe szállnak: Agárdi Szilvia, a B the First, a legutóbbi X-faktor győztes Tóth Andi, aki Berkesi Olivérrel fog duózni, a swinges Gájer Bálint, az X-faktor döntőben Tóth Anditól kikapó Horányi Juli, Ív, Nika, Petruska András, a Parno Graszt és Singh Viki.

A zsűriben most is Zséda, Frenreisz Károly, Pierrot és Both Miklós fog értékelni. Both Miklós részvételét a zsűriben kezdetben nem igazán értettük, hiszen a popdalok versenyében mindenre számítottunk, csak arra nem, hogy főként az alternatív zenei szcénához köthető gitárprímás, a magyarországi világzene egyik legsokoldalúbb képviselője fog pontozni.

 

©

A héten jelent meg interjúnk a zenésszel, aki elárulta: nem gondolja úgy, hogy A Dalban vállalt szerepe összeegyeztethetetlen lenne eddigi művészi tevékenységével. „A népzenegyűjtéseim során elkezdtem a filmezéssel, és ennek a nyelvével foglalkozni. Úgy éreztem, hogy ezzel a számomra új kifejezésmóddal többet tudok elmondani, mint korábban az albumaimmal.” Első tévés munkája a Palimo Story volt, amikor az ország több régiójába ellátogatva ismeretlen tehetségeket kutatott föl, és szervezett belőlük zenekart. (A projektről itt írtunk korábban.)

Lényegében televíziós karrierjének folytatása szereplése A Dal című produkcióban, amit bevallása szerint azért is vállalt el, mert az MTVA-nak van már színvonalas komolyzenei és népzenei műsora, talán tud azért tenni, hogy legyen egy minél színvonalas könnyűzenei műsora is. Azt is elmondta, hogy a jövőben A Dal a tervek szerint több funkcióval is bír majd: nem csupán azt a zenészt fogja kiválasztani, akit érdemes az ország színeiben az Eurovíziós Dalfesztiválon elindítani, hanem számos más kategóriában is keresi és felkarolja a könnyűzenei tehetségeket.

Egyelőre Both Miklóssal és a másik három zsűritaggal együtt közönségként a svéd döntőre kiválasztandó produkciókat pontozhatjuk: ehhez most is A Dal 2016 applikáció, a verseny honlapja és a hagyományos sms-küldés áll rendelkezésünkre. A közönség pontjait átlagolják, és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat kedvenc produkciója kódjának beküldésével.

 

©

Azt már most lehet tudni, hogy A Dal első középdöntőjét február 13-án rendezik. A három elődöntőből 6-6 dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe, ahonnan nyolc jut a február 27-i döntőbe. A döntő nyolc dala közül négyet juttat a zsűri a legjobb négybe, végül a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 10. és 14. között a svéd fővárosban, Stockholmban.

A szombat esti produkció meglepetés vendége a 2013-as műsor nyertese, ByeAlex lesz, aki ezúttal csapatával, a Sleppel lép fel. Ez lesz a Fonogram-díjas énekes és zenekarának első közös televíziós fellépése, a tervek szerint egyik ismert dalukat játsszák el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!