szerző:
hvg.hu

A politikai erők állandóan változtatják a véleményüket, nem is érdemes követni – állítja Bereményi Géza, aki szerint a kommunizmus legfőbb bűnei közé tartozik, hogy az önmagánál is butább ideológiát kitermelte: az antikommunizmust. Úgy véli, kifejezetten ártalmas a Cseh Tamásról elnevezett program. Mint mondja, „akkor még” jó színésznek gondolta Eperjes Károlyt, amikor együtt dolgoztak.

Az idén 70 éves író-költő-rendező a Mandinernek adott interjúban kifejti többek között, hogy sosem érdekelte, hogy politikailag hova tartozik. „Nincs értelme tudni. Nagyon változékony dolog ez. A múlt továbbra is feldolgozatlan, a helyzet meg nagyon taktikai és öntudatlan.” A politikai erők szerinte egyrészt öntudatlanul, másrészt taktikai okokból változtatják a véleményüket. Úgy véli, az ideológiáknak már 1989-ben leáldozott, azóta újra vallási és civilizációs háttér alapján határozzák meg magukat a tömegek.

Hozzáteszi, attól, hogy nincsenek ideológiák, még ideologizálni lehet. „Elméletek még vannak, de a kommunizmus, a fasizmus, az összes -izmus kártyavárként omlott össze '89-ben. Mondjunk egyet, amely koherensen létezne ma! Nincs ilyen. A kommunizmus legfőbb bűnei közé tartozik egyébként, hogy az önmagánál is butább ideológiát kitermelte: az antikommunizmust.” Bereményi szerint ezt az is bizonyítja, hogy az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra.

©

Mindezt elmondta Kövér Lászlónak is, amikor életében egyszer véletlenül összefutott vele. „Hogy az antikommunizmus összehoz, de csak egy darab időre. Aztán mosolyogtunk és elváltunk egymástól.”

Az antikommunizmust is csak azért nyomják ma is, hogy megnyerjék azokat az embereket, akik erre rezonálnak. „Miközben a duma, hogy a kommunizmusért, a fasizmusért harcoltam, duma volt már a huszadik században is, de azért hat még valamelyest."

Az író szerint a 20. század szósza folyik ma azon is, aki Hóman-szobrot akar állítani, meg azon is, aki ez ellen hangos szóval tiltakozik.

Bereményi beszélt az Eperjes Károlyhoz való viszonyáról is, mint mondja már nem tartják a kapcsolatot. „Eperjes nagyon jó színész volt, amikor még dolgoztam vele.”

A szerzőtársáról, dalainak tolmácsáról, Cseh Tamásról elnevezett programról kijelentette, az csak rongálja az emlékét. „Ráadásul az özvegyének, Évának a beleegyezése nélkül indították, egyszerű kisajátítással. Rendkívül ártalmas… Jogdíjpénzeket vesznek el másoktól, abból van a program... Nem. Ez Tamásnak nagyon kellemetlen lenne.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!