szerző:
hvg.hu

A Lengyel Nemzeti Könyvtár éveken keresztül elrejtette a nyilvánosság elől II. János Pál pápa levelezését az Amerikában élő lengyel filozófussal, a házas Anna-Teresa Tymienieckával. A közel harminc éven át tartó levelezésből rengeteg fénykép és több száz levél maradt fenn, ami bennsőséges viszonyukról árulkodik.

Egy ritkán látott oldalát ismerhetjük meg II. János Pál pápának a lengyel könyvtár által feltárt levelezése alapján – írja a BBC egy sugárzott dokumentumfilmje kapcsán. Az egykor Karol Wojtyila néven élő krakkói érsek 1973-ban alakított ki barátságot Anna-Teresa Tymienieckával egy filozófiai könyv kapcsán, amit akkoriban írt a későbbi egyházfő.

Karol Wojtyla egy szokásos vidéki pihenése során 1978-ban.
©

A kezdetben igencsak formális levelezés az idő elteltével egyre intimebbé vált, miközben a korábbi könyv egy kiegészített, bővített változatán kezdtek dolgozni. Sokszor találkoztak, többször az érsek titkárnőjének jelenlétében, de mikor nem volt jelen, akkor tudtak igazán jelentőségteljes, mély beszélgetésbe folytatni. 1974-ben maga Wojtyila is úgy fogalmazott egy levelében, hogy többször visszaolvasta a nő négy korábbi levelét, mert számára azok "jelentőségteljesek és mélyen személyesek" voltak.

Az érsek többször is elhívta vidéki kirándulásokra és kempingezni, illetve síelni Tymienieckát, ezekről számos olyan fénykép is tanúskodik, melyeket soha nem mutattak még be a nyilvánosság előtt. A BBC cikke azonban külön kiemeli, hogy a levelezés alapján semmi arra utaló dolgot nem találtak, hogy a későbbi pápa megszegte volna a cölibátust. Tymieniecka több látogatást tett a Vatikánban is II. János Pál megválasztását követően.

©

Tymieniecka is lehetősége szerint többször meghívta az egyházfőt, 1976-ban saját házában fogadta New Englandben, mikor Wojtyila egy konferenciára érkezett az Egyesült Államokba. A levelezés során többször szóba került barátságuk jellege, mely úgy tűnik, hogy vívódást válthatott ki Wojtyilában, aki keresztényi szempontból igyekezett formát találni barátságuknak. 1976-ban így fogalmazott az érsek:

Kedves Teresa, megkaptam mindhárom leveled. Azt írod, hogy darabokra szakadsz, de nem találok választ ezekre a szavakra.

Később úgy fogalmazott, hogy a nő "Isteni ajándék" számra.

A feltárt levelezés azonban csak Tymieniecka megkapott leveleit tartalmazzák, melyek 2008-ban bekövetkezett halálakor kerültek a Lengyel Nemzeti Könyvtárhoz, a teljes feltáráshoz a vatikáni levéltárra is szükség lehet.

A Vatikán reagált a BBC dokumentumfilmjére, valamint a közölt cikkre is, melynek "nagyobb a füstje, mint a lángja". A Vatikán szerint köztudott volt, hogy a pápa barátságot ápol a nővel -–mondta egy egyházi hivatalnok a The Guardian-nek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!