szerző:

Gőzerővel folynak az előkészületek a 88. Oscar-gála utáni partira. A fogadás menüsorát immáron 22 éve Wolfgang Puck, Michelin-csillagos mesterszakács állítja össze.

Tovább csigázva az egyébként is már felfokozott érdeklődést, hivatalosan a kormányzótanács bálja (a filmakadémia kormányzótanácsáról van szó – a szerk.) nevű esemény svédasztalos sztárvacsorájának igazán gazdag kínálatát is bemutatták a minap a szervezők.

A lucullusi lakomák bőségét idéző ínyencségekhez többek között 10 kg kaviárt, 7500 garnélarákot, 1000 rákollót, 1300 osztrigát, 300 homárt, 160 kg lazacot, 50 durbincsot és 20 nagy rombuszhalat használnak fel, valamint 6500 Oscar-szobrocskát formázó bagelt sütnek. A korábbi 1500 személyes terítéket az idén még legalább 100-zal megnövelik. A protokoll-lista szerint ennyivel több vendéget várnak a díjátadó gálán legjobban érdekelt filmművészekkel, az Oscar-díj nyertesekkel és a díjra jelöltekkel együtt.         

A fogadás menüsorának, immár 22 éve állandó alkotója, és az ételeket készítő 300 fős teamnek a konyhakapitánya a Michelin-csillagos szakácsként, üzletemberként és epizódszínészként is jól ismert Wolfgang Puck. Az osztrák származású, 65 éves mesterséf 1975 óta él Los Angelesben. A monacói Hotel de Paris, a párizsi Hotel Maxim és a Provence-i L’Oustau de Baumaniere éttermekben alapozott, majd meghódította Amerikát. Szakácskönyvei, tévéműsorai, étteremláncai mellett a legrangosabb rendezvények állandó séfje.

Egy kis Oscar-ízelítő
©

Az előzetes tájékoztatón az est koncepciójáról is szólt Wolfgang Puck és Jeffrey Kurland, a gálavacsora dekorációját, a menü és szórakoztatóprogram összeállítását felügyelő, ismert jelmeztervező (BAFTA-díjas, Oscar-díjra is jelölték már – a szerk.). Elmondták, a filmművészetre/filmművészekre helyezik a hangsúlyt. Ehhez az inspirációt két neves étterem, a Los Angeles-i The Brown Derby és a New York-i Sardi’s adták, amelyeknek falain a filmvilág hírességeinek karikatúrái találhatók.

Ezúttal az Oscar-parti helyszínét, a Hollywood & Highland Center Ray Dolby báltermét díszíti majd 170 hollywoodi legenda karikírozott portréja, többek között Clint Eastwoodé, Alfred Hitchcocké, Marlene Dietriché és Richard Pryoré.

A főséf, aki több mint félszáz fogást ígér az after partira – úgy hírlik, köztük a magyar versenyfilmre való tekintettel a gulyást is –, megjegyezte, hogy vannak színészek, akik koplalnak, hogy a vörös szőnyegen megfelelő alakkal  tündököljenek. Aztán az esti fogadáson már teletömik magukat.

„Senki sem tud majd ellenállni az ételek illatának, még a vegetáriánusok és a vegánok sem” – tréfálkozott Wolfgang Puck. Miközben bepillantást engedett a sztárvacsora korántsem teljes menüsorába, kiemelve az olyan különlegességeket, mint: srirachás kandírozott makadámia dió, párolt rövidkaraj karfiolpürével és aranymazsolás thai puffasztott rizzsel, tortellini articsókás töltelékkel, fehér szőlős és mandulás gazpacho, rozsrizottó zöldborsóval és spárgával, tarisznya- és kőrák, sushi, Oscar-szobor formájú füstölt lazac, fekete szarvasgombás forró csirkéspite, mini amerikai Wagyu hamburgerek érlelt cheddarral, pisztáciás palacsinta epres-pezsgős habbal, juharkrémes palacsinta, muscovado kuszkusz és kávésorbet, rétegelt kekszes csokoládétorta banánfagylalttal.

2400 palack pezsgő vár koccintásra
©

És persze az idén is minden vendégnek jut egy 24 karátos arannyal bevont csokoládé Oscar-szobrocska, mert a kormányzótanács báljáról senki sem távozhat díj nélkül... Ha ott lennénk, Piper Heidsieck (egy tavaly kötött 3 évre szóló szerződés alapján az Oscar hivatalos pezsgőmárkája) pezsgővel koccinthatnánk, biztos csurranna-cseppenne a 2400 bekészített palackból.