szerző:
hvg.hu

J.R.R. Tolkien két, eddig kevésbé ismert versére bukkantak egy abingdoni iskola évkönyvében. Egy amerikai Tolkien-kutató tudta, hogy valahol létezik a két költemény, de eleinte nem találták az iskolában.

©

Az abingdoni Our Lady’s School (OLA) 1936-os évkönyve rejtette a két verset. Az egyiknek az a címe, hogy Az árnyékember, a másiké pedig Noel.

J.R.R. Tolkien az Oxfordi Egyetem angolszász nyelvi professzora volt 1925 és 1945 között, és abban az időszakban állt kapcsolatban az abingdoni intézménnyel.

1937-ben jelent meg először egyik legismertebb műve, A hobbit, és a két verset előtte egy évvel tették közzé az iskolai évkönyvben a negyedik illetve a kilencedik oldalon – derül ki a tartalomjegyzék másolatából, amelyet a BBC oldalán tettek közzé.

Wayne G. Hammond amerikai Tolkien-kutató tudta, hogy valahol létezik a két vers. Pontosabban Tolkien jegyzeteiből volt egy olyan információja, hogy a két vers annak idején megjelent egy magazinban, amelyet Abingdon Krónikaként emlegetett.

Mint kiderült, ez a „magazin” valójában az Our Lady's School 1936-os évkönyve volt. Hammond megkereste ezzel kapcsolatban az iskolát, de ott először nem találták meg a 36-os kiadást. A kutatónak azt ajánlották, hogy próbálkozzon az iskolát fenntartó Irgalmas Nővérek rend londoni archívumában.

Aztán az intézményben mégis találtak egy másolatot az évkönyvről, amikor egy találkozót készítettek elő az iskola korábbi diákjaival – mondta Stephen Oliver igazgató.

A két verset közzétették az iskola oldalán, aki szeretné, itt elolvashatja.

Azt tervezik, hogy a két verset egy jövőbeli kiállításon is közszemlére teszik majd.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!