szerző:
hvg.hu

Borzalmas állapotban került elő Jankovits Gyula Libatolvaj című szobra, ami még a második világháborúban rongálódott meg. Letörött a szobor feje és egyik lába, illetve a libák is súlyosan sérültek. Egy végzős restaurátor hallgató dolgozott rajta majd egy évig, így a márványszobrot hetven év után újra kiállították a budai palotában – számolt be a keddi RTL Híradó.

Jankovits Gyula a Libatolvajjal vált igazán ismertté. Az alkotást 1981-ben állította ki egy budapesti karácsonyi tárlaton, és ott Ferenc József magyar király megvásárolta. Később a gipszmintából egy olasz cég faragta ki a márványszobrot, és sokáig a Budai Vár dísze volt.

A második világháborúban súlyosan megrongálódott szobrot a Budapest Galéria udvarán találták meg a szakemberek, „el volt dugva a tuják alatt” – mondta Káldi Richárd restaurátor. Koszos és mohás volt, alig néhány fotó maradt fent arról, hogyan is nézett ki korábban.

Agárdi Fanni végzős restaurátor-hallgatót bízták meg a szobor rendbe hozásával, egy évig dolgozott rajta. Először megtisztította az alkotást, majd pótolta a hiányzó részeket. Ehhez egy korai fotót a lehető legjobb minőségben próbált kinyomtatni, hogy láthassa a részleteket – magyarázta.

Volt feladata bőven: a fiúnak hiányzott a feje és az egyik lábszára, mindkét libának letört a feje, a lába vagy a szárnya, ezek el is tűntek. A restaurátor szándékosan úgy pótolta a hiányzó részeket, hogy látszódjon a különbség az eredeti és a pótolt területek között.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának újkori állandó kiállításán láthatja a közönség a restaurált szobrot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!