szerző:
hvg.hu

"Rágva kemény, az abból készült bor erős" - mondja az írás a szőlőről, amelyből állítólag akár Jézus bora is kikerekedhetett.

Minden bizonnyal fehérbort ihatott Jézus az utolsó vacsorán, erre a következtetésre jutottak a DNS-kutatások nyomán izraeli tudósok és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát sikerült beazonosítaniuk, közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, ami Jézus poharában is lehetett.

Izraelben az Ariel Egyetemen foglalkoznak olyan DNS-kutatásokkal, amelyek segítségével a helyi, ősi szőlőfajtákat azonosítják. Elyashiv Drori önológus vezeti a programot, az eddig regisztrált mintegy 120 ősi helyi fajta DNS-e az összes korábban ismert import szőlőétől eltér. Drori szerint ezek közül nagyjából 20 alkalmas is lehet a bortermesztésre. Az izraeli kutatók nem mellesleg azzal is kísérleteznek, hogy az elhalt szőlőmagokat élő szőlő szövetével ötvözzék, s így – mintegy a Jurassic Park filmben látott minta alapján – támasszanak fel régen eltűnt fajtákat.

Az ősi magvakat változatos helyeken lelik fel. Előfordult már, hogy antik(?) szamárürülékből nyertek ki szőlőmagmaradványokat. Írásos források is adnak támpontot az ősszőlők után nyomozóknak. Például a Talmud egy időszámításunk szerint 220-ban keletkezett bejegyzése szerint a dzsindali (dzsandali vagy gordali) szőlő „rágva puha, az abból készült bor gyenge”, míg a hamdani (vagy hardali, amit marawinak is hívnak) „rágva kemény, az abból készült bor erős”.

A marawi szőlő
©

Most éppen a szakértőknek azon tábora áll nyerésre, akik idáig is azt állították, hogy Jézus valószínűleg fehérbort ihatott. De természetesen ott az  ellentábor, amely valószínűbbnek tartja, hogy vöröset.

Mindenesetre ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják március 5-én egy mesterkurzuson, amelyen ott lesz Yotam Sharon izraeli biológus. Meglehetősen izgalmasnak ígérkezik egy olyan bort megízlelni, amit talán Jézus is kortyolhatott a tanítványaival (s feltehetőleg Dávid király is ihatott). A Recanati- féle 2014-es marawiból azonban mindössze 2480 palackkal készült, s csupán tíz tel-avivi étteremben kapható. A tekintélyes izraeli lap, a Haaretz a marawit „az év legfontosabb izraeli boraként” jellemezte. Igaz, nem az íze, hanem a származása miatt. A borszakíró még almás, barackos jegyeket is felfedezett benne, Jancis Robinson MW pedig a palesztin Cremisan Pince „Betlehem csillaga” nevű marawi-dzsandali cuvée-jét értékelte nagyra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!