szerző:
hvg.hu

Egyikük már nyert Oscar-díjat, másikuk pedig nagyon közel került hozzá - két talán legismertebb rendezőnk is ugyanazon a napon ünnepli születésnapját.

Ha most a világ filmrajongóitól azt kérnénk, mondjanak gyorsan két magyar filmrendezőt, nagy eséllyel Szabó István és Nemes Jeles László nevét dobnák be. A két rendezőnek ráadásul egyszerre gratulálhatnának ma, hiszen mindketten február 18-án ünneplik születésnapjukat (a szintén ezen a napon ünneplő rendezőlegendával, Milos Formannal együtt). Ez a Saul fia sikere előtt még nem lett volna akkora hír, de mióta Oscar-díjra jelölték a filmet, sokan vonnak párhuzamot a két alkotó között, hiszen utoljára Szabó István Mephistója kapta meg magyar produkcióként a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

©

Már csak a február 28-ai Oscar-gáláig kell várnunk, hogy kiderüljön, van-e tényleg különleges jelentősége ennek az egybeesésnek a magyar Oscar-történelemben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!