szerző:
hvg.hu

„Égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért” tavaly szeptemberében Nádas Péter és Csukás István mellett Szép Ernő-díjat kapott Schilling Árpád is. Az oklevelet postán akarták kiküldeni, azt azonban az író-rendező nem veszi így át.

A díj átadására hagyományosan szeptember 21-én, a Magyar Dráma-napján, Az ember tragédiájának ősbemutatójára emlékezve kerül sor. Tavaly azonban egyik díjazottnak sem felelt meg az alkalom, amelyet a Trafó Kortárs Művészeti Központba szerveztek volna a Színházi Kritikusok Díjainak átadása elé – emlékezetet az Emminek írt nyílt levelében Schilling Árpád. Nádas Péter és Csukás István egy hónapon belül átvették a díjaikat.

Schilling felajánlotta a díjjal járó jutalom anyagi részét az L. Ritók Nóra által fémjelzett Igazgyöngy Alapítvány javára. Ezt a minisztérium nagy nehezen, fölöslegesen sok papírmunkával, decemberre teljesítette.

A díj átadásával kapcsolatban azonban senki nem kereste Schillinget. Ő február közepén merő kíváncsiságból megkérte egy munkatársát, hogy telefonáljon. „Az Önök, a minisztérium munkatársa elismerte a hibát, elnézést kért, majd azzal indokolta a csúszást, hogy a Szép Ernő-jutalom körüli teendőkkel megbízott alkalmazott már nem Önöknél dolgozik, végül felajánlotta, hogy az oklevelet kiküldi postán.”

©

Schilling úgy gondolja, hogy akkor felel meg a kitüntetés szellemének, ha a fent idézett ajánlásban foglaltaknak megfelelően jár el: felszínre hoz egy égető társadalmi kérdést. „Az égető társadalmi kérdés esetemben az, hogy átvegyem-e postán az oklevelet, vagy sem? Ha átveszem, akkor a tradícióknak megfelelően járok el, és azt mondom: ennyi belefér, a lényeg, hogy kezemben az oklevél. Ha nem veszem át, akkor sokak szemében csak fölösleges problémát kreálok, hiszen elnézést kért az ügyintéző, mi kell még.”

Schilling úgy döntött, nem veszi át se postán, se sehogy az oklevelet, mert úgy gondolja, az Emmi ezt az ügyet az első perctől kezdve nem vette komolyan.

„Miután nem szerveztek díjátadót, a díjak kétharmadát gyorsan kiosztották, egyről azonban megfeledkeztek, mert az oklevelek kipostázásával megbízott alkalmazott korábban felmondott. Az eljárás szakmailag értékelhetetlen, mert már az alapállás is hibás: nem postázzuk, hanem átadjuk. A gesztus, ami nem őszinte, önmaga paródiája.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!