szerző:
hvg.hu

Trióban az Egyenlőségért címmel kerül megrendezésre március 14-én, a Zeneakadémián az a koncert, amelyen Balázs János, Kállai Ernő és Lakatos György, valamint tanítványaik lépnek fel közösen – a jegybevételből származó összeget a szendrői Biztos Kezdet Gyerekháznak ajánlják fel.

Balázs János zongoraművész, valamint Kállai Ernő és Lakatos György hegedűművész összefogásának eredményeként jött létre annak a jótékonysági koncertnek a programja, amit március 14-én, Trióban az Egyenlőségért címmel tartanak majd a Zeneakadémián.

"A jótékonysági koncert célja az, hogy hátrányos helyzetű, részben roma származású gyermekeket támogassunk. A jegybevételből származó összeget a szendrői Biztos Kezdet Gyerekháznak ajánljuk fel. Jómagam és Balázs János kollégám, barátom a Snétberger Zenei Tehetség Központban dolgozunk 2011 óta, és nem engedjük el a tanítványaink kezét a kurzus végeztével, hanem próbáljuk őket ilyen eseményekkel megtanítani arra, hogyan készüljenek fel egy ilyen koncertre, és váljanak a társadalom szerves részévé" – mondta a hvg.hu-nak Lakatos György.

©

A hegedűművész elmondása szerint több fontos összetevője van a 2016-os évnek, hiszen 135 éve született Bartók Béla, 130 éve halt meg Liszt Ferenc és 10 éve hunyt el Ligeti György.

A koncert első felében ezért Bartók-, Liszt- és Ligeti-darabokat, valamint a Zeneakadémián egykor tanító Weiner Leó és Dohnányi Ernő műveit adja elő a trió, az est második része viszont a növendékekről szól majd. "Attól rendhagyó és különleges ez a koncert véleményem szerint, hogy a növendékeink kamaraformációkká alakulva, majd velünk együtt is játszanak majd. Itt jelentkezik a példamutatás, és az, hogy megpróbáljuk ténylegesen olyan útra terelni őket, amivel reményeink szerint évek múlva akár kollégaként köszönthetjük őket" – mondta Lakatos.

Bár gyerekkori barátokról van szó, ez lesz a trió első közös fellépése. "Eddig még nem nyílt lehetőség közös előadásra, de reméljük, ezzel a jótékonysági koncerttel hagyományt teremtünk" – mondta a hegedűművész.

A koncertről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!