szerző:
MTI

Százhárom éves korában hétfőn elhunyt Douglas Slocombe brit operatőr, aki Steven Spielberggel együtt forgatta az Indiana Jones-trilógiát.

Douglas Slocombe egy londoni kórházban halt meg az után, hogy a közelmúltban elesett, ami egészségének hanyatlásához vezetett – közölte az operatőr lánya. "A minap arról beszélt, hogy élvezte minden munkanapját, minden forgatási napját. Valóban élvezte a munkáját és életét" – tette hozzá.

Douglas Slocombe a brit filmipar egyik legnevesebb operatőre volt. Az 1940-es években indult karrierje során mintegy 80 filmet forgatott, a mozi olyan nagyágyúival dolgozott együtt, mint George Cukor, John Huston, Norman Jewison, Roman Polanski és Steven Spielberg.

"Dougie Slocombe ügyes, lelkes szakember volt, aki szerette a filmkészítést. A kamerák előtt Harrison Ford volt India Jones, de a kamerák mögött Dougie volt a hős az első három Indiana Jones-filmben" – méltatta Slocombe munkásságát Steven Spielberg.

Az 1913-ban Londonban született, majd Franciaországban nevelkedett Slocombe-ot háromszor jelölték Oscar-díjra és háromszor nyerte el a Brit Filmakadémia díját, 1974-ben a Nagy Gatsby, 1963-ban The Servant és 1977-ben a Júlia című filmekért. A Brit Operatőrök Társasága 1995-ben életműdíjjal jutalmazta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!