szerző:
hvg.hu

Annie Hall vagy Star Wars? Ponyvaregény vagy Forrest Gump? Gravitáció vagy 12 év rabszolgaság? A legjobb filmnek járó Oscar-díj történelme teli van szoros versenyekkel, meglepetésekkel és nagy csalódásokkal. Ön mennyire ismeri a filmvilág legrangosabb gálájának elmúlt ötven évét?

Ahogy azt minden nagy rendező, színész vagy más filmes szakember mondani szokta: a filmvilágban nincs olyan, hogy legjobb. Mégis mindenki vágyik Hollywood legnagyobb elismerésére, és komoly erőfeszítéseket tesz, hogy elnyerje az Oscar-díjat. A legjobb film kategóriája egészen 2009-ig ugyanúgy öt jelöltet számlált, ahogy a többi, azóta viszont minden évben 8-10 film ment neki az estének esélyesként.

Kvízünkből kiderül, mennyire tájékozott az Oscar-történelemben (a felugró százalékszám azt jelenti, milyen arányban tippeltek egy adott válaszra korábban):

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!