szerző:
hvg.hu

A zsűri a döntőben, első körben a négy legesélyesebb dalt választotta ki, majd a közönség dönthetett szavazataival arról, hogy melyik magyar produkció képviselheti Magyarországot májusban az Eurovíziós Dalfesztivál stockholmi döntőjén.

A döntőben Mushu, a Tóth Andi - Berkes Olivér duó, Oláh Gergő, a Parno Graszt, Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd), Petruska, a Kállay-Sounders Band, és Vásáry André  küzdött egymással a győzelemért.

A döntőben olyan történt, ami még nem fordult elő a műsor történetében: a Kállay-Sounders Band kétszer is előadhatta dalát, mert elsőre a zenekar frontembere nem találta el a kezdőhangot, és kis terccel a zenei alap fölé énekelte a számot, ezért kaptak még egy esélyt a zsűritől és a műsor stábjától, de a produkció sajnos másodszorra sem sikerült. A zsűri ettől függetlenül is bizalmat szavazott nekik.

A zsűri a korábbi adásokhoz képest másként pontozott: 4, 6, 8 és 10 pontot adhatott a döntőben fellépő előadóknak. A szavazatok a következőképpen alakultak:

Both Miklós: 4 – Parno Graszt, 6 – Freddie, 8 – Oláh Gergő, 10 – Petruska

Zséda: 4 – Tóth Andi, Berkes Olivér, 6 – Kállay-Sounders Band, 8 – Oláh Gergő, 10 – Freddie

Pierrot: 4 – Kállay-Sounders Band, 6 – Oláh Gergő, 8 – Freddie, 10 – Vásáry André

Freinreisz Károly: 4 – Petruska, 6 – Oláh Gergő, 8 – Kállay-Sounders Band, 10 – Freddie

A zsűri értékelése alapján Freddie kapta a legtöbb pontot, összesen 34-et, őt követte Oláh Gergő 28 ponttal, a dobogóra pedig a két rontott produkció után is felfért a Kállay-Sounders Band 18 ponttal, de ugyanúgy a befutók közé került A Dal 2016 felfedezette díjjal kitüntetett Petruska is.

A négy kiválasztott produkció közül a közönség választhatta ki a végső győztest szavazataival.

Végül ahogy már a kezdetek kezdetén megjósoltuk, A Dal 2016 döntőjét Freddie nyerte Pioneer című dalával.

Míg az első elődöntőben Freinreisz Károly Freddie-t csiszolatlan gyémántnak nevezte, a döntőben már azt mmondta, hogy a fiatal előadó a gyémántnak már egy részét ki is csiszolta.

Freddie májusban képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. A versenyt azért  Svédországban rendezik meg, mert a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivált a svéd Måns Zelmerlöw Heroes című dala nyerte. Az első elsődöntőre 2016. május 10-én, a másodikra pedig május 12-én kerül sor, a végső döntőt május 14-én rendezik.

A döntőről szóló részletes beszámolónkat vasárnap délelőtt olvashatják.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!