szerző:
MTI

Több ezer eurót érő, négy és fél ezer éves sumér szobrokat hagytak hátra egy szlovén befogadóállomáson a menedékkérők tavaly novemberben. A ljubljanai nemzeti múzeum megerősítette a tárgyak eredetiségét, a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki őket Szíriában vagy Irakban.

A migránsok által hátrahagyott, 4 és fél ezer éves sumér szobrokat találtak a szlovén hatóságok a Macelj-Gruskovje horvát–szlovén határátkelőhöz közeli befogadóállomáson – közölte a szlovén sajtó csütörtökön.

A három, jelentős történelmi és művészeti értékkel bíró szoborra még tavaly novemberben bukkant a rendőrség, de addig nem hozták nyilvánosságra, míg a ljubljanai nemzeti múzeum az alkotások eredetiségét hivatalosan meg nem erősítette.

Az úgynevezett fogadalmi szobrokat – Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben – a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki Szíria vagy Irak területén, a feketepiacon pedig több ezer eurót érhetnek. A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

Az UNESCO, az ENSZ műemlékvédelemmel is foglalkozó nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete még tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Szíriában és Irakban "óriási mennyiségben" rabolják ki a régészeti lelőhelyeket, és az Iszlám Állam az ellopott műkincsek eladásából jut pénzhez.

A szlovén rendőrség nem tette közzé a szobrok fotóit, mert illegális műkincs-kereskedelem miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított, és a nyomozásról az Interpolt is értesítette. A szobrokat egyelőre a ljubljanai néprajzi múzeumban helyezték el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!