szerző:
MTI

Hetvenéves korában meghalt Pat Conroy amerikai regényíró, A hullámok hercege, A nagy Santini és A part túl messze van című bestsellerek szerzője. Az amerikai olvasóközönség körében az egyik legnépszerűbbnek számító írót a dél-karolinai Beaufortban lévő otthonában pénteken érte a halál – közölte Todd Doughty, kiadójának, a Doubledaynek a szóvivője.

Pat Conroy február 15-én Facebookon jelentette be, hogy hasnyálmirigyrákja van. Utolsó éveiben számos betegséggel, köztük magas vérnyomással, cukorbetegséggel, veseelégtelenséggel küszködött – tette hozzá a szóvivő.

Az 1945. október 26-án Atlantában született Pat Conroy regényeinek többségét erősen befolyásolták gyermekkorának történései. Apja, Donald Conroy, a haditengerészet ezredese egyfajta "sötét múzsája" volt. A három háborúban vadászpilótaként harcoló idősebb Conroy foglalkozása miatt a családnak rendszeresen költözni kellett, mire Pat Conroy 18 éves volt huszonháromszor változtattak lakhelyet.

Az apa rendkívüli szigorral, katonás stílusban nevelte hét gyermekét, vaskézzel uralta családját, verte feleségét és gyermekeit. Ezek a fizikai és érzelmi bántalmazások az író több regényének alapjául szolgáltak.

Pat Conroy édesanyja nem tudta kezelni férje magatartását, annyit tudott tenni, hogy rejtekhelyeket biztosított gyermekeinek, ahová elbújhattak, ha apjukon kitört a dühöngés. A legidősebb gyermek, Pat megpróbált ilyenkor közbeavatkozni, ami azonban azt jelentette, hogy neki kellett elviselnie apja brutalitását.

Conroy maga is katonai pályára lépett, de szembekerült a katonai akadémia ridegségével, ezt később két regényében is feltárta. Első könyvét, amely a kadétéletről szól, saját maga adta ki 1970-ben. Tanulmányait angol szakon folytatta, majd rövid ideig tanárként dolgozott.

Az 1972-ben kiadott A part túl messze van című önéletrajzi drámájával elnyerte az amerikai oktatási társaság humanitárius díját, és két év múlva nagyjátékfilm készült belőle.

A nagy Santinit, amelynek főhőse a családját kemény kézzel uraló vadászpilóta, 1976-ban adta ki. Az önéletrajzi dráma feldúlta családját, néhány testvére eltávolodott tőle, sőt tüntetéseket is szerveztek az író könyvbemutató körútján. A regényt 1979-ben vitték filmre Robert Duvall főszereplésével.

1986-ban született meg legismertebb regénye, A hullámok hercege. A szintén családi drámát feldolgozó művet 1991-ben filmesítették meg fel. Forgatókönyvét maga Conroy írta, a főszerepeket Nick Nolte és Barbara Streisand alakította. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Pat Conroy művei több mint 20 millió példányban keltek el világszerte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!