szerző:
hvg.hu

Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza főszereplő március 15-én megkapja a legnagyobb állami elismerést.

Ahogy korábban megírtuk, néhány napja hirtelen, a kormány tartalékkeretéből kellett 57 millió forintot átcsoportosítani a Kossuth-díj alapjába. Akkor arra gondoltunk, hogy ez talán azért lehet, mert a friss Oscar-díjas Saul fia készítői kétségtelenül megérdemlik a legfontosabb magyar művészeti díjat. Ráadásul Lázár János a múlt heti Kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak a díjazással kapcsolatban nincs fölterjesztési joga, de – úgy tudja –, hogy azok közül, akiknek van, már javasolták a Saul fia készítőinek kitüntetését.

©

A találgatásoknak vége. Hivatalos bejelentés ugyan nincs, és nem is szokták elárulni előre a díjazottakat, ám a TV2-nek Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hivatalosan is megerősítette: Kossuth-díjat kap a rendező, az operatőr és a főszereplő.

Azt senki nem vitatja, hogy a legnagyobb állami elismerést megérdemlik Nemes Jelesék, ám a díjazást leíró jogszabályok szerint ez idén aligha lehetséges. Abban ugyanis ez áll: „a határidő után előterjesztett javaslatot a következő adományozási évben lehet figyelembe venni”. Azaz e szerint, ha novemberben nem terjesztették fel őket, akkor most már csak egy év múlva kaphatják meg a díjat.

Már megkapta az Érdemes Művész kitüntetést pénteken Zányi Tamás hangmérnök.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!