szerző:
MTI

A díszvetítésen ott volt a film főszereplője, Röhrig Géza is.

Egy zárt körű vetítésen mutatták be hétfőn Kijevben az Oscar-díjas Saul fiát. Az esemény díszvendége a film főszereplője, Röhrig Géza volt. A magyar filmet közel  háromszázan nézték meg Kijev egyik legimpozánsabb belvárosi mozijában, a kijevi magyar nagykövetség szervezésében.  Röhrig Géza az MTI azt mondta: fontosnak tartja, hogy Ukrajnában vetítették le a filmet, abban az országban, ahol Babij Jar és Kamjanec-Pogyilszkij található.

1941. szeptember 29-én és 30-án mintegy 34 ezer zsidót mészároltak le a német megszállók a Kijev melletti Babij Jarban. 1941. augusztus 27-én a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó, az ország délnyugati részén található Kamjanec-Pogyilszkij - akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij - közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidó embert gyilkoltak meg a német SS-csapatok.

"Fontos, hogy jobban megismerjük a múltat, jobban szembenézzünk bele" - mondta Szita Szabolcs, a budapesti Páva utcai holokauszt-emlékközpont igazgatója, aki szintén ott volt a kijevi eseményen.

Szerinte a film rádöbbenti az embereket arra, miként kellene a mai feszült korban egymásra vigyázni, nehogy a múlt megismétlődjön. Hozzátette, hogy a mai Ukrajna területén - Babij Jarban, illetve Kamjanec-Pogyilszkijban - történt tragédiák okozta sebek csak akkor és úgy gyógyulnak be, ha ilyen filmeket készülnek, mint a Saul fia.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!