szerző:
hvg.hu

Kilenc fő szempont, például a kulturális örökség, az életszínvonal, a világpolitikai hatás alapján kérdeztek meg többezer embert hatvan meghatározó országról, hogy kiderüljön, melyik a legjobb hely az öszes közül. A komplex kutatásban Magyarország a középmezőnyben végzett.

Országokat rangsoroló listákból szinte minden héten akad egy, például arról, hol a legboldogabb az élet, de az elég ritka, hogy a lehető legtöbb szempont alapján állítsanak fel sorrendet. Az US News megbízásából készített kutatás viszont elég átfogó, hiszen 16 ezer embert kérdeztek meg, akiknek kilenc szempont alapján kellett véleményt formálniuk a különböző országokról.

©

Ezekben a kategóriákban kellett értékelni az országokat: kaland, állampolgári jogok, kulturális hatás,  kulturális örökség, vállalkozókedv, fejlődőkészség, üzleti nyitottság, gazdaság, életszínvonal. Aki szívesen elmélyedne a kutatás részleteiben és módszertanában, az itt olvashat arról, hogyan állt össze a rangsor. Ezt a módszert korábban arra használták, hogy felmérjék, mit gondolnak bizonyos piaci márkákról az emberek, így kijelenthető, a mostani országrangsor azt tükrözi, mit mutat magáról egy ország a világnak.

De akkor jöjjön a lényeg. A kilenc szempontot összegző lista élén Németország végzett, Kanada és az Egyesült Királyság előtt. Az eredmények alapján Németország azért került az élre, mert a megkérdezettek szerint itt támogatják a legjobban a vállalkozókedvet, továbbá magas az életszínvonal, emellett az ország fontos világpolitikai szereplőnek számít, amit a menekültválság még tovább erősített.

Magyarország 44. lett a listán a hatvanból, Chile után és a Dominikai Köztársaság előtt. Hazánk az üzleti nyitottság és a kulturális örökség kategóriákban kapott jobb pontokat, viszont a kulturális hatás alapján csak a 46. helyet szerezte meg.

A kaland kategóriában (ahol Németország viszont elég rosszul szerepelt) Brazília, az állampolgári jogokban Svédország lett a legjobb, a legfontosabb kulturális hatással pedig Franciaország bír a válaszadók szerint.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!