szerző:
Világgazdaság

Két három évre előre lefoglalták már a nagy magyar filmstúdiókat, de a nagy versenyhelyzet a kisebb produkcióknak okoz folyamatosan gondot.

Évekre előre lekötötték a magyarországi filmstúdiók kapacitását, szakemberből azonban kevés van – mondta el a Világgazdaság hétfői számában megszólaló két stúdióvezető, Gyertyánfy Miklós, a Korda Filmstúdió Kft. társügyvezetője és Tóth Mihály, az Origo Film Group Zrt. marketingvezetője.

A lapnak nyilatkozva mindkét stúdió vezetője arról számolt be, hogy a munkák eloszlanak, és rendszeres az együttműködés a különböző stúdiók között, a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a Magyar Nemzeti Filmalaphoz tartozó Mafilm kihasználtsága is.

Az Origo Filmstúdió egyik műterme
©

A filmalap adatai szerint a magyarországi filmgyártási költések a 2012-es 39,9 milliárdról 2015-re 72 milliárd forintra emelkedtek.

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium felméréséből kiderül, hogy a filmgyártásra fordított költések Magyarországon 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát, ez az európai átlag két és félszerese.

A fejlődés miatt a hazai filmes szakemberekből azonban egyre nagyobb hiány mutatkozik, akár a jelenlegi létszám duplájára is szükség lehet – vélekedtek a stúdióvezetők. A stábok ezért egyre gyakrabban kénytelenek külföldi szakembereket idecsábítani.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!