Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

A cím persze túlzás, az RTL Klub új műsorában, a Farmban nem fognak idáig fajulni az indulatok, de ezt a műsort csak a szereplők közötti konfliktusok tarthatják életben. Kérdés, lesz-e türelme kivárni ezt a nézőknek, mert az első két adás alapján a műsor készítői túl hosszúra nyújtották a bemutató/ismerkedő fázist, a negyvenöt perces formátum pedig egyszerűen túlzás egy ilyen realitynek.

Az RTL Klub új főműsoridős attrakciója, a Farm formátumában nem nagy truváj: a környezet a Házasodna a gazdát, az alapszituáció a Celeb vagyok, ments ki innent idézi, miközben, mint minden reality, ez is a Való Világ egy újabb variációja.

A lényeg itt is szó szerint a túlélés, mert a világtól elzárt farmra beköltöztetett játékosok csak akkor nem fognak nagyon hamar bekattanni, ha megtanulnak tehenet fejni vagy veteményezni. A Farm a nézők számára azonban csak akkor válhat igazi bűnös élvezetté, ha a nélkülözéstől, a vidéki környezettől, illetve társaik rigolyáitól teljesen elcsigázott játékosok egymásnak esnek. Erre azonban úgy tűnik, még türelemmel kell várni. Csak hát a kereskedelmi tévék esti sávja nem a türelmes nézőknek szól.

©

Sok ez a negyvenöt perc

Eddig szinte kivétel nélkül az összes kritika csalódottan nyilatkozott a Magyarországra hosszú évek után visszatérő (a Viasat 3-on már futott tizennégy éve egy széria) műsorról, és mindenki elsők között hozta fel, hogy egyelőre alig van akció az adásban. A nyitóadás húszpercnyi trágyatúrása például jogosan untatott mindenkit, a YouTube-videók ritmusához szokott nézőknek ez iszonyatosan lassú tempó. Az a minden realityben kötelező elem pedig, amikor a játékosok felfedezik új lakóhelyüket, jobb esetben is csak egy-két perces klipként szokott működni – a Farmban elment vele a fél adás.

Azt viszont el kell ismerni, hogy a castingnál semmit sem bíztak a véletlenre: a játékosok között akad a saját arcába szerelmes fiú, az agresszív őserőt hozó férfi és kilenchetes terhesként is beköltöző nő is, szóval minden adott a cifrábbnál cifrább adok-kapokhoz. Ja, és hogy tényleg minden közönségréteget megszólítson a műsor, még egy kutya, Kongó is színesíti a díszes társaságot.

Ennél vagányabb műsorvezetők kellettek volna

A Farm még akár felül is múlhatná legtöbb elődjét, hiszen adott benne a műfajtól megszokott trash, a pottyantós WC-vel és a pálinkagőzös esti bulikkal, ráadásul a játékosoknak nem kell a közönség felé sem játszani, hiszen csak ők döntik el majd párbajokban, hogy ki esik ki. A szórakoztatónak tűnő alapformátumon túl azonban a részletek hibádzanak.

A műsorvezetők egyelőre csak keresik a helyüket
©

Ebbe a műsorba például igazi beszólós műsorvezetők kellettek volna, akik a nézők felé is közvetíteni tudják, kin és miért lehet épp jót szórakozni, de eddig Fördős Zé és Nádai Anikó ennek a szerepnek a közelébe sem szagolt. Az hagyján, hogy láthatóan feszengenek a szerepkörükben, de a 45 perces műsorban alig érintkeznek a játékosokkal, ennyi erővel akár a stúdióból is kommentálhatnák a farmon történteket.

És egyelőre az sem tűnik nagy poénforrásnak, hogy mit kezd az urbánus létből érkező többség a meleg víz, kád vagy az áram hiányával. Hiába vezette fel egy mutatós montázzsal az első adás, hogy mennyire távol került a modern társadalom a természettől, a vidéki-tanyasi életmódtól, a játékosok között mégis van pár, aki tud mondjuk ásni, fát vágni, azaz nem idegen neki ez az életmód. Így ahelyett, hogy mindenki bénázna, és vak vezetne világtalant, mindig lesz majd olyan játékos, aki kioktatja a többieket, ez meg – valljuk be – kevésbé izgalmas a felhőtlen szórakozásban bízó nézőnek.

A trágyatúrás kevés lesz
©

Már azért sistergett a levegő

A második adásra a műsor producerei érezhetően a játékosok fejébe verték, hogy kellene már a balhé a nézettségért, néha sistergett is kicsit a levegő, főleg miután a heti főnöknek kijelölt Sándor vízzel öntötte le a lustálkodókat, de itt valódi összetűzés akkor lesz csak, ha a már az ételért is szó szerint meg kell küzdeni majd. Ezt a műsort úgy harangozták be, hogy a két és fél hónapot csak az tudja végigcsinálni, aki rááll az önellátó életmódra, azaz a többiekkel együtt nap mint nap megküzd az ételért. Eddig viszont mindig jutott alkohol és étel is az asztalra, és az sem kapott semmilyen retorziót, aki nem túrta két kézzel a friss trágyát.

A Farm előtt két út van most: vagy átmegy teljes trash-be, mint a szép emlékű, Siófokon forgatott Aranypart, ahol a játék keretei egyáltalán nem számítottak már, annyira elvitte az esti teljes lerészegedés a show-t; vagy komolyan veszi azt, amit célul tűzött ki, és néhány adás múlva már egymást haját tépő, vagy fejszével hadonászó játékosokat látunk, akik minden nap az ételért küzdenek majd.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!