szerző:
MTI

Filmstúdiók és szórakoztatóipari szakemberek fenyegették meg Georgia államot egy törvénytervezet miatt.

Bojkottal fenyegeti számos filmstúdió, köztük a Disney, a Universal és a Time Warner, valamint több mint harminc neves szórakoztatóipari szakember Georgiát, amennyiben életbe lép az amerikai állam új, véleményük szerint homofób törvénye.

Az új jogszabály értelmében a meggyőződésen alapuló csoportosulások visszautasíthatják olyan alkalmazottak felvételét vagy foglalkoztatását, akiknek hite a szervezetével ellentétes, a templomok és egyházi iskolák pedig szintén megtagadhatják, hogy olyanok számára rendezzenek eseményeket, akikkel szemben kifogásuk van. Az egyházi vezetők visszautasíthatják az azonos neműek házasságának szentesítését, amennyiben az ellentmond vallási meggyőződésüknek.

A bírálók szerint a törvény a homoszexuálisok diszkriminálásához vezethet a munkahelyeken és a szociális intézményekben. A Free Exercise Protection Act nevű tervezet védelmezői szerint azonban a szólásszabadság védelméről szól a törvény. A tervezet Nathan Deal, a déli állam kormányzójának aláírására vár. A republikánus Dealnek május 3-ig kell döntenie a törvény elfogadásáról vagy elutasításáról. A kormányzó közölte, nem ír alá olyan tervezetet, amely a diszkriminációt támogatja. 

Színészek, rendezők és producerek - köztük Aaron Sorkin, Julianne Moore, Matt Bomer, Dustin Lance Black, Rob Reiner, Dana Fox, Anne Hathaway, Seth MacFarlane, Ryan Murphy, Bob és Harvey Weinstein - csütörtökön levélben kérték a kormányzót, hogy vétózza meg a tervezetet, különben a jövőben nem dolgoznak Georgiában. Írásukat a Human Rights Campaign polgári jogvédelmi csoport hozta nyilvánosságra. 

Csak tavaly 240 filmet és televíziós sorozatot forgatnak Georgiában, ami 1,7 milliárd dollár bevételt eredményezett a szövetségi államnak. Olyan filmek készültek az államban, mint az Amerika Kapitány: Polgárháború, vagy A Beavatott-sorozat: A hűséges. Az állam adókedvezményeket biztosít a produkciós cégeknek.

A szórakoztatóipar nagyjai előtt már több mint 300 amerikai nagyvállalat, köztük a Google, a Coca Cola és a Delta Air Lines id a jogszabály elutasításáért emelt szót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!