szerző:
MTI

Jim Harrison, akit életvitele, hobbijai miatt gyakran hasonlítottak Hemingwayhez, 78 éves volt. Élete derekán írta meg a Szenvedélyek viharábant, amely elhozta neki a világhírt. Harrison közeli barátságot ápolt Jack Nicholsonnal, és Sean Conneryt, Orson Wellest, valamint Warren Beattyt is személyesen ismerte.

Hetvennyolc éves korában meghalt Jim Harrison amerikai író, költő, aki élete derekán érte el a világsikert a Szenvedélyek viharában című könyvével. A regényből később nagysikerű mozifilm is készült Brad Pitt, Anthony Hopkins és Aidan Quinn főszereplésével.

Harrison kiadójának szóvivője, Deb Seager szerint az író szombaton halt meg az arizonai Patagoniában lévő otthonában, halálának okáról azonban nincs információja. Harrison felesége, Linda King Harrison, akivel több mint 50 évig voltak házasok, tavaly ősszel halt meg.

Sokszínű és termékeny szerzőként Harrison több mint 30 könyvet írt, legutóbb a The Ancient Minstrel címmel jelent meg novelláskötete, és világszerte rengeteg rajongót szerzett magának.

Érdeklődési köre miatt olykor Ernest Hemingwayhez hasonlították. Szeretett vadászni, halászni, gyakran vonult félre egy michigani szülővárosához közeli kunyhóba, nem vetette meg az italt, hollywoodi forgatókönyvíróként is megállta a helyét, közeli barátságot ápolt Jack Nicholsonnal, és Sean Conneryt, Orson Wellest, valamint Warren Beattyt is személyesen ismerte. Hatalmas étvágya volt, egyszer állítólag egymaga elpusztított egy 37 fogásos ebédet, imádott utazni és történeket mesélni.

A Szenvedélyek viharában megszületésének körülményei igazán mesébe illőek. Az egyik korai munkájának sikertelenségétől letört Harrison épp a rokonságnál volt látogatóban, amikor rábukkant felesége dédapja, William Ludlow egykori bányamérnök naplójára, amely inspirációs forrásként szolgált a Szenvedélyek viharában megírásához.

1959-ben vette feleségül Linda Kinget, akitől két lánya született.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!