szerző:
hvg.hu

Több múzeum is reagált a közérdekű adatigénylésre, a Baán László által vezetett intézmény azonban az adatok mennyisége miatt több időt kért.

A Szépművészeti Múzeum, és annak igazgatója, Baán László akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, az intézmény 300 millió forint értékben festményeket adott kölcsön egy Habonnyal kapcsolatban álló cégnek, utána pedig arra is fény derült, hogy Baán volt Habony esküvői tanúja. Később az Index azt is megírta: a közintézményben tartotta lagziját Habony, úgy, hogy még terembérleti díjat sem kellett fizetnie. Baánt a festmények kikölcsönzéséért Balog Zoltán, az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője mindössze egy írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Az ügy után az Átlátszó nyújtott be közérdekű adatigénylést a Szépművészeti mellett több másik állami fenntartású múzeumhoz. Az adatok közléséért először pénzt kért a Szépművészeti Múzeum, majd később vállalták a munkadíjat. Választ azonban továbbra sem adtak, csak a kért adatok nagy mennyisége miatt meghosszabbították a válaszadási határidőt.

©

Hét másik múzeumnak is adatigényléseket küldtek a terembérleti szerződések listájáról, a magánszemélyeknek/-cégeknek kölcsönadott műtárgyakról, valamint a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listájáról az elmúlt tíz évre visszamenően. A Mezőgazdasági Múzeum kivételével valamennyi intézmény reagált az adatigénylésekre, és bár a válaszok meglehetősen változatosak, egyik múzeum sem tagadta meg a kért közérdekű adatok kiadását.

A Hadtörténeti Múzeum például három olyan esetről számolt be, amikora bérbevevőknek nem kellett fizetniük a múzeum termeinek használatáért. Mindhárom ilyen eset 2014-ben történt: Dévai Nagy Kamilla énekes egy koncertet, a Veritas Történetkutató Intézet egy konferenciát, a fideszes Schöpflin György EP-képviselő pedig egy 10 órás kerekasztal-beszélgetést tarthatott ingyen a Hadtörténeti Múzeumban.

A többi múzeum válaszairól itt olvashat.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!