szerző:
hvg.hu

Összegyűjtött tíz olyan keresztnevet a brit The Independent napilap, amilyet a szülők szerettek volna a gyereküknek adni, de nem engedték meg nekik.

A ciánnak pozitív jelentése is van, mert Adolf Hitler és Joseph Goebbels halálát is ez okozta - indokolta egy walesi anya a bíróságnak, miért szeretné újszülött lányát a Cyanide névre keresztelni. A történelmi tényekben elkövetett tévedés - ciánnal nem Hitler, hanem a felesége, Eva Braun vetett véget az életének - helyett a bíróság elutasító végzésében inkább az játszott szerepet, hogy az anya alkohol- és drogfüggő, és mentális problémákkal is küzd. Bár az eljáró bíró semmi kivetnivalót nem talált a kislány fiú ikertestvérének szánt Preacher (Igehirdető) névben, úgy döntött, a keresztnevek meghatározásának jogát mindkettejük esetében a nagyobb testvéreknek adja át.

A brit bíróságok a legritkább esteben avatkoznak be abba, egy szülő milyen nevet ad a gyerekének, és nincs elfogadott utónévlista sem. Így az országban több Superman, Gandalf és Arsenal keresztnevű ifjú is él. A friss bírósági esetre reagálva a londoni The Independent napilap összegyűjtött kilenc másik olyan keresztnevet, amit a világ néhány országában az illetékesek nem engedtek újszülöttnek adni.

Chow Tow: A malajziai kormány betiltotta, mert hozzávetőleges fordításban azt jelenti, bűzölgő fej.

Anus: Dániában a szülők több mint hétezer keresztnévből választhatnak. Ha olyat szeretnének, ami nincs a listán, kérvényezniük kell - ezt a nevet megtagadták az engedélyért folyamodó szülőktől.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116: Kiejteni ugyan lehetetlen, de egy svéd házaspár 1996-ban azt állította, valójában Albint jelent. Azért akarták a gyerekük keresztnevének adni, mert dühösek lettek, miután a stockholmi kormány az Ikea és a Metallica használatát sem engedélyezte.

@: A kínai Wang házaspár akarta így hívni a kisfiát, mert az internetes kommunikációban használt jel megnevezésének kiejtése a kínaiban a "szeretem őt" kifejezésre hasonlít.

 

©

Facebook: Mexikó Sonora szövetségi állama listát tett közzé a nem engedélyezett keresztnevekről, amelyen szerepelt a világ legnagyobb közösségi hálózata is. A tiltottak között sorolták fel a Robocop, Terminator, James Bond és Circumcision (Körülmetélés) kifejezéseket is.

Lucifer: Az új-zélandi belügyminiszter kímélte meg ettől a keresztnévtől a gyerekeket, ahogy a következő háromtől is. Senior Constable (Rendőr Tizedes), Fish and Chips (ikrek kapták volna) és Talula Does The Hula From Hawaii (a Talula legális keresztnév, a hula pedig egy polinéz eredetű tánc Hawaiin). Utóbbival csak a 9 éves lány elhelyezéséért vívott per kapcsán szembesült a bíróság, amikor a szülők váltak. Új-Zéland ugyanakkor több furcsa keresztnevet engedélyezett. Ilyen a Number 16 Bus Shelter (16-os Busz Megállója), a Violence (Erőszak), a Midnight Chardonnay (Éjféli Chardonnay) vagy a Benson and Hedges, a cigarettamárka nevét ikrek kapták, megosztva. Arról nincs hír, hogy felcseperedve az érintettek megváltoztatták-e a keresztnevüket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!