szerző:
hvg.hu

A fővárosi közgyűlés elé kerülő előterjesztésben a tavalyi 260 millió helyett csak 60 millió forint támogatást ítélnének meg a Budapesti Fesztiválzenekarnak, amely ezért azt kéri, ne szavazzák meg a tervezetet, mert ez koncertek elmaradását hozná.

A főváros a tavalyi 260 millió forint helyett csak 60 millióval akarja támogatni a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) – közölte a zenekar.

Mint arról korábban beszámoltunk, bár a BFZ 1992 óta minden évben kapott pénzbeli támogatást a fővárostól, a 2016-os költségvetésből először egyszerűen kihagyták őket. Tarlós István főpolgármester ezután március elején sajtótájékoztatón bejelentette, hogy mégis fog támogatást nyújtani a város a zenekarnak, a BFZ közlése szerint viszont a legújabb előterjesztés szerint ez 200 millióval kevesebb lesz, mint tavaly.

"Erről a csökkentésről semmiféle tárgyalást nem folytattunk fővárosi vezetőkkel, és nincs tudomásunk arról, hogy ennek következményeiről hatástanulmány készült-e" – írta a BFZ, amely arra is kitért, hogy egy ekkora mértékű támogatáscsökkentés óhatatlanul hangversenyek elmaradásával járna. Ezért arra kérik a fővárosi közgyűlést, hogy az előterjesztést semmiképpen se szavazzák meg.

A BFZ kitért arra, hogy a költségvetésük összeállításakor számoltak egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződés alapján nekik megítélt 1 milliárd 150 millió forintos állami támogatással, valamint a Tarlós által beígért budapesti támogatással is. Mint írják, az ilyen mértékű tárgyalás nélküli támogatáscsökkentés "elfogadhatatlan, méltatlan a világhírű zenekarhoz, amely évtizedek óta Budapestet képviseli az egész világon, és itthon is folyamatosan szolgálja Budapest kulturális életét".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!