szerző:
hvg.hu

Öt régióban 500 hátrányos helyzetű fiatalt táncoltatott meg a Budapesti Fesztiválzenekar. Hamarosan a Hősök terén láthatjuk őket.

Cserdiben, Hódmezővásárhelyen, Ózdon, Tégláson és Zsámbékon összesen félezer fiatalt táncoltatott meg a Budapesti Fesztiválzenekar április végén. Ezzel segítve a felkészülésüket a június 3-i TérTáncKoncertre, ahol a zenekar élő muzsikájára, Stravinsky Kártyajáték című balettzenéjére fognak táncolni. A részt vevő hátrányos helyzetű gyerekek közül sokan ezen a napon járnak majd először Budapesten.

A komoly kihívás előtt álló gyerekek január óta heti rendszerességgel próbálnak, a regionális találkozók pedig arra adtak lehetőséget, hogy megismerkedjenek egymással, és a projekt vezető koreográfusával, a Harangozó-díjas Vári Bertalannal közösen is átvegyék a tánclépéseket.

 

A TérTáncKoncert és az azt megelőző felkészítő hónapok célja, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen egy közösség részeként, egymásra támaszkodva, együtt létrehozni valamit, reakcióikból pedig kiderül, hogy ők is pontosan érzik ennek a jelentőségét: „Együtt voltunk, és érezni lehetett, hogy mindenki mindenkire számíthat”, „jó érzés a többi gyerekkel táncolni közösen, megismerhetjük őket, barátkozhatunk, ez jó dolog”, „boldog vagyok, jó érzés, szeretem a zenét, mert szabad vagyok, és bármit csinálhatok”, „a tánccal levezetem a feszültséget”, „a sasszéval azt fejezem ki, hogy boldog vagyok”, „annyira örülök, hogy ki sem tudom fejezni a boldogságomat”.

Minden regionális találkozón készült egy kisfilm, amely bemutatja, hogy az adott régióban hogyan készülnek a fiatalok, mit várnak ettől az eseménytől, és mit jelent számukra az eddig ismeretlen zene és a tánc, az újjal való találkozás. A videók ezen a linken elérhetők.

A fiatalok betanítását és a szüleikkel, tanáraikkal együtt történő utazást Budapestre tavaly teljes egészében a – mostanában a hírekben leginkább a fővárosi támogatásuk csökkenése miatt szereplő – Fesztiválzenekar finanszírozta, idén pedig közösségi adománygyűjtő akciót indítottak, hogy a TérTáncKoncert a hátrányos helyzetű településekről érkező gyerekek számára valóban életre szóló élmény lehessen. További információ.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!