szerző:
hvg.hu

A kilencvenes években alapított Lollapalooza fesztivál kétnapos berlini állomásán lép fel szeptember 11-én az angol intellektuális fétiszenekar. És még sokan mások, akiket érdemes nem kihagyni - ahogy Berlint sem.

Nos, az úgy volt, hogy a Jane's Addiction énekese, Perry Farrell 1991-ben búcsúturnét szervezett együttesének, amely - ezt csak a rend kedvéért jegyezzük meg -, mindenféle fordulatok után, a mai napig is létezik, és koncertezett is az idei amerikai Lollapaloozán.

A turnéból végül egy Amerikát átívelő utazó fesztivál lett több fajta zenei stílus emblematikus képviselőivel, az indusztriál plusz elektronika plusz rock-egyvelegben utazó Nine Inch Nails-zel, Ice-T rockzenekarával, a Body Counttal, és a brit poszt-punk/dark wave klasszikusával, a Siouxsie and The Banshees-zel - és nem csak zenével, hanem a Jim Rose Circus nevű freak show-val, shaolin szerzetesekkel, civil szervezetekkel és mindenféle különleges játékokat kínáló sátrakkal.

A Lolla az alternatív rock és a hiphop kora kilencvenes évekbeli felfutásának egyik fontos helyszíne és indikátora volt, itt használta Farrell első ízben az "alternative nation" kifejezést.

A fesztivál évről-évre nőtt, több színpados lett, aztán - ahogy az a popkultúrában néha lenni szokott - túl nagyra duzzadt, éppen az értelmét adó független bájt látszott elveszíteni; 1996-ban a Metallica lett a nagy attrakció, de ekkor már a rajongók egy része kiábrándult a Lollaploozából és az alapító, Perry Farrel is leugrott a hajóról. 1997-ben a rendezvény fel is függesztette működését.

2003-ban a Jane's Addiction aktuális újrakezdésével párhuzamosan a Lolla is feléledt, de csak visszafogott sikert aratott, egy évvel később pedig egyenesen le kellett fújni a gyenge jegyeladások miatt.

2005-ben új üzleti modellel próbálkoztak: csak Chicagóban, de öt színpadon 70 előadót kínáltak a szervezők és ez alkalommal a siker sem maradt el, két nap alatt 65 ezer néző látogatta a Lollapaloozát.

Miközben a rendezvény több éves szerződést írt alá a chicagói helyszínnel, 2011-től Santiago de Chilében, 2012-től Sao Paolóban, 2013-tól pedig Buenos Airesben is rendeztek Lollapaloozát, mely 2015-ben Berlinbe is megérkezett.

"Berlin energiája, vibráló művészeti-, divat-, és zenei színtere mindannak a tükörképe, amit a Lollapalooza is képvisel"- nyilatkozta az alapító, Perry Farrel.

Az idei berlini Lollapalooza, melyet szeptember 10-én és 11-én rendeznek a Treptower Parkban, legnagyobb attrakciója az idén öt év szünet után A Moon Shaped Pool címmel nagyszerű új nagylemezt megjelentető Radiohead fellépése lesz.

A fellépés különös jelentősége a hazai rajongók számára, hogy Thom Yorke-ék 2016-os turnéjukon ennél közelebb nem kerülnek Magyarországhoz.

Egyébként pedig a 2016-os berlini Lolla-program teljes egésze színes és szélesvásznú: fellép többek közt a még mindig dögös és szexi Kings Of Leon, az elnyűhetetlen, sőt, sokadik reneszánszát élő New Order, a város büszkesége, Paul Kalkbrenner, az idén új lemezt megjelentető, pszichedelikus elektronikus-gitározós tánczenében ausztrál Jagwar Ma, az indie-s-popos The 1975, az idei év eddigi egyik legnagyszerűbb lemezét szállító James Blake, az art-pop díva, Roísin Murphy,vagy a brit popzene egyik aktuális kiscsillaga, a Years & Years.