szerző:
hvg.hu

Kiosztották a sci-fi, illetve fantasy irodalom legjelentősebb díját, az egyik Hugót egy nemrég magyarul is megjelent regény kapta.

Kiosztották a sci-fi, fantasy műfaj legrangosabb irodalmi díját, a Hugót. A kansasi MidAmeriCon II-on tarott rendezvényen a regény kategóriában Nora. K. Jemisin: Az ötödik évszak című könyve kapta a díjat. A posztapokaliptikus regény a Könyvhéten magyarul is megjelent az Agave gondozásában. Az ötödik évszak erős mezőnyben kapta meg az elismerést: a jelöltek közt volt Naomi Novik: Rengeteg, Neal Stephenson Sevenes: A hét Éva, illetve Ann Leckie: Ancillary Mercy című könyve is, mindhárom nyert korábban különböző irodalmi díjakat.

Nora  K. Jemisin pályája felívelőben van: épp a múlt héten jelent meg Az ötödik évszak folytatása The Obelisk Gate címmel, amit a szaksajtó máris imád. De az írónő emellett dolgozik már egy új regényen is, plusz nemrég elfogadta a New York Times könyvkritikusi állását is.

Jemisin 1972-ben  született  Iowában, jelenleg  Brooklynban  él, és az írás mellett karriertanácsadással foglalkozik. A  2000-es években novellákat írt, az első regénye 2009-ben jelent  meg (The Hundred Thousand Kingdoms), és azóta igyekszik évente egyet befejezni. Kedvenc műfaja a fantasy, de ezekben sokszor aktuálpolitikai kérdéseket feszeget. Gyakran visszatérő témái a nemek közti különbségek, a kulturális konfliktusok és az elnyomás. Többször jelölték már a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakra, s noha nyerni még nem tudott, a műfaj  elemzői egyetértenek abban, hogy munkássága rendkívüli fontossággal bír, szerepvállalása kiemelkedő a fantasy megújításában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!