szerző:
MTI

Könyvekre, színház-, mozi-, koncert- és múzeumlátogatásra fordítható 500 eurós, azaz 154 ezer forintos kulturális támogatást ad az olasz kormány az ország minden olyan fiataljának, aki idén ünnepelte 18. születésnapját.

A 290 millió eurós projekt Matteo Renzi olasz kormányfő kezdeményezése. A miniszterelnök ugyanis azt szeretné, hogy a felnövő nemzedék bőségesen részesüljön a világ legnagyobb kulturális örökségéből. A kulturális célokra fordítható kupont megkapják az Olaszországban élő külföldi, tartózkodási engedéllyel rendelkező fiatalok is.

A kritikusok szerint azonban a kezdeményezés csupán egy újabb politikai mutatvány Renzitől, aki bónuszok és segélyek osztogatásával próbálkozik ahelyett, hogy egy hatékony stratégiát kidolgozva végre versenyképesebbé tenné a küszködő olasz gazdaságot. Mások szerint a kormányfő ezzel akarja megnyerni magának a fiatal szavazókat.

Renzi, aki eredetileg a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után ígérte meg a fiataloknak járó támogatást, múlt hét csütörtökön azt mondta, hogy a természettudományi intézmények és a régészeti lelőhelyek látogatására is igénybe vehető bónusz októbertől lesz elérhető.

A kezdeményezésben részt venni kívánó kulturális intézmények a múlt hét óta jelentkezhetnek egy külön e célra szolgáló telefonos applikáció letöltésével, az a nagyjából 570 ezer olasz és külföldi fiatal pedig, aki 1998-ban született és már betöltötte a 18. életévét, online személyazonosító igazolványt igényelhet.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Olaszország jóval kevesebbet költött az oktatásra 2014-ben, mint bármely másik európai uniós ország.

Azt egyelőre nem tudni, hogy azok a fiatalok is fognak-e kapni hasonló kulturális támogatást, akik jövőre ünneplik a 18. születésnapjukat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!