szerző:
hvg.hu

A Kaliforniai álom most Torontóból hozta el a közönség által megszavazott fődíjat, amit az elmúlt években a később a legjobb filmes Oscar-díjig menetelő 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Gettómilliomos is elnyert.

Az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével forgatott romantikus film már a Velencei Filmfesztiválon is sikert aratott, de a torontói győzelem után már egyértelműen a jövő évi Oscar-gála egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő. Korábban a kanadai közönség által jutalmazott Gettómilliomos, A király beszéde és a 12 év rabszolgaság is elnyerte a legjobb film Oscar-szobrát.

Tavaly Lenny Abrahamson A szoba című drámája kapta a fesztivál közönségdíját, amelyet később négy Oscarra neveztek – köztük a legjobb film kategóriájában –, és a női főszereplő, Brie Larson győzni is tudott..

A Kaliforniai álomban Stone egy olyan színésznőt alakít, aki meghallgatásról meghallgatásra jár Los Angelesben, majd megismerkedik egy dzsesszzongoristával (Gosling), aki igyekszik hű maradni ahhoz a zenéhez, amelyben hisz.

Ryan Gosling, Emma Stone és a szintén a filmben szereplő John Legend
©

Damien Chazelle hat évvel ezelőtt írta a Kaliforniai álom forgatókönyvét, ám mindaddig nem talált támogatókra, amíg 2014-ben a Whiplash című filmjével be nem került a legjobb film-kategória Oscar-mezőnyébe. A feltörekvő ifjú dzsesszdobosról szóló produkció végül 3 Oscart kapott: a legjobb férfi mellékszereplő (J.K. Simmons), a legjobb vágás és a legjobb hangkeverés díját.

Emma Stone a Kaliforniai álomban nyújtott játékáért Velencében a legjobb színésznő díját vehette át. A film decemberben kerül a magyar mozikba.

A Torontói Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában vetített alkotások közül Pablo Larraín Jackie című életrajzi filmje kapott díjat. A film Jacqueline Kennedy portréját vázolja fel a férje, John F. Kennedy elnök meggyilkolása utáni napok eseményeinek tükrében. A first ladyt megformáló Natalie Portman épp Emma Stone nagy kihívója lehet a női főszereplő Oscarjára nézve.

Natalie Portman a Jackie c. filmben
©

A torontói közönség a dokumentumfilmek közül Raoul Peck I Am Not Your Negro című produkcióját díjazta. Peck filmje Martin Luther King Jr., Malcolm X és Medgar Evers életét és meggyilkolását idézte fel.

A fesztivál legjobb ázsiai premierjének szánt Netpac-díjat Maysaloun Hamoud In Between című alkotása kapta, amely három, Tel-Avivban élő palesztin nőről szól.

Az Oscar-esélyes filmeket tartogató nagy fesztiválok közül még hátravan a New York-i Filmfesztivál, illetve a Los Angelsben megrendezendő AFI Filmfesztivál.

Hogy lehet ellenállni ennek a musicalnek? - előzetes

Emma Stone és Ryan Gosling az év legvarázslatosabb filmjét hozhatja a Kaliforniai álomban - itt egy újabb előzetes a Whiplash rendezőjének új filmjéhez.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!