szerző:
hvg.hu

Ha már elege van az elnökválasztás utáni sirámokból, vagy a kárörvendő ünneplésből, hallgasson bele a 90-es évek esős, rozsdás Londonjának fémes ízű kalapálásába. Szombaton Ed Rush pörgeti a lemezeket az Akváriumban.

A kilencvenes évek brit gazdaságának leszálló ágát jellemző depressziós hangulatból az indie zenekarok mellett talán a legtöbbet merítő, ennek megfelelően találóan neurofunknak elnevezett műfaj alapembere érkezik szombaton az Akváriumba. A drum'n'bass ikonikus figurájának számító Ed Rush 1992 óta foglalkozik zenéléssel. A kezdeti hiphop- és electro-próbálkozásai után az akkoriban felfutó jungle, hardcore és rave szcéna káoszában találta meg a saját hangzását producertársaival, először Nico Sykes-szal, később Matt Quinnel, művésznevén Opticallal. A szikár, hol egy külvárosi gyár, hol egy űrállomás atmoszféráját átadó darabok előállítása mellett Ed Rush már a kezdetek óta DJ-ként is tevékenykedik. Ebben a minőségében 1998-ban járt Magyarországon először, az akkor még fénykorában járó Pecsában, melynek a bontását hamarosan megkezdik. A drum'n'bass szcéna régiós fővárosának számító Budapestre ezután is gyakran ellátogatott.

 

Opticallal közösen jegyzett albumaikkal és kislemezeikkel szinte minden alkalommal új vonalat tudtak behozni az egyébként is rendkívül sokszínű és eklektikus drum'n'bass műfajába. A neurofunk megteremtésében kulcsszerepet játszó duó hatására azóta számos más előadó indult el hasonló irányban, köztük olyan magyar előadók is, mint Chris.su, a Mindscape vagy Jade.

 

November 12-én szombaton az Akváriumban lesz lehetőség meghallgatni, merre tologatja a műfaj határait mostanában Ed Rush. A budapesti drum'n'bass bulik szervezésében lassan 18 éve tevékenykedő Bladerunnaz december 30-án a duó másik tagját, Opticalt is elhozza Magyarországra. A szombati bulin fellép még az első, 1999-ben megjelnt albumát az orosz filharmonikusokkal rögzítő és több nagysikerű filmzenét is jegyző walesi breakbeatformáció, a Hybrid egyik tagja, Chris Hybrid is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!