szerző:
hvg.hu

A legtöbb az egy éve elhunyt pop-ikon, David Bowie Blackstar című albumából fogyott.

A tavalyi évben 3.2 millió vinyl kelt el a brit szigeteken, ami masszív, 53 százalékos növekedés 2015-höz képest. Bowie utolsó nagylemezéből, a Blackstarból majdnem kétszer annyi kelt el, mint a listavezető 2015-ös bakelitből, Adele 25 című lemezéből.

A 2016-os lista tanulsága, hogy a bakelitlemez-eladás nagyját továbbra is főleg a klasszikus nagylemezek adják, és feltételezhető, hogy a vinylt vásárlók derékhada továbbra is a 35 pluszos korosztály. A masszív növekedés mellé kívánkozik természetesen az az információ is, hogy a bakeliteladás továbbra is csak a teljes lemezfogyás 2.6 százalékát teszi ki – úgy, hogy egyébként a fizikai lemezeladás és a legális letöltések száma is csökken, előbbi 11.7, utóbbi 29.6 százalékkal.

A teljes 2016-os lista így fest:

1. David Bowie: Blackstar
2. Amy Winehouse: Back To Black
3. Guardians of the Galaxy Mix 1 // filmzene
4. Radiohead: A Moon Shaped Pool
5. Fleetwood Mac: Rumours
6. The Stone Roses: Stone Roses
7. Bob Marley: Legend
8. The Beatles: Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
9. Prince: Purple Rain
10. Nirvana: Nevermind

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!