szerző:
hvg.hu

Harold Lloyd a toronyóra mutatóján lóg, Chaplin majdnem leesik egy üzlet sokadik emeletéről – e veszélyes jeleneteket a múlt század elején természetesen nem tudták még számítógépes trükkel megoldani. A filmesek elképesztő kreativitására volt szükség.

Itt van például Harold Lloyd klasszikus jelenete az 1923-as Aki mer, az nyer című filmből, amikor a főhős egy ház óramutatójába kapaszkodik – alatta a mélység.

 

Vagy mégsem? Íme a megoldás:

 

Charlie Chaplin a Modern időkben (1936) görkorizik egy játékboltban egy hölgyet elkápráztatva, de kicsit túltolja, és majdnem leesik a sokadik emeletről. Durva, nem?

 

A megoldás: egy üvegre festett háttér és a megfelelő szögben leállított kamera:

 

Az 1926-os Ella Cinders című Alfred E. Green-filmben Colleen Moore-nak a szemei sem állnak jól.

 

Hogy ezt hogy csinálták? Így:

 

 

Itt talál még néhány elképesztő korabeli filmes trükköt.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!