szerző:
hvg.hu

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannal berobbant Reisz Gábor második mozifilmjének gyártására 230 millió forint támogatást szavazott meg a Filmalap.

Rossz versek címmel január végén kezdi forgatni második mozifilmjét Reisz Gábor, a közelmúlt egyik legnagyobb filmes meglepetése, a kultfilmmé vált VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan író-rendezője.

A forgatás januártól augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. A Rossz versek története a 30 körüli Merthner Tamásról szól, aki élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de Tamás utazásai által egy szubjektív képet kapunk a 90-es, 2000-es évek Magyarországáról.

Reisz Gábor
©

A forgatókönyvet is jegyző Reisz Gábor a VAN összeszokott fiatal filmes csapatával dolgozik második játékfilmjén: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound designért Lukács Péter Benjámin felel. A VAN filmzenekar már teljes erőbedobással dolgozik az új film zenéjén, továbbá a Rossz versek Facebook-oldala is elindult.

Rossz versek Berkes Julia producer vezetésével a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártásában készül.

Reisz első filmjét már a Cinefesten tartott premierje után méltattuk, de később a Filmalap-éra legjobb filmjének is megválasztottuk, és a 21. század legjobb magyar filmjeit összegyűjtő listánkra is felkerült:

Megszavaztuk: ezek a XXI. század legjobb magyar filmjei

Egy időre leállt a filmgyártás, a sajtó sokáig a szakmai vitáktól volt hangos, de az alkotók az elmúlt tizenöt évben is kitermelték a maguk gyöngyszemeit. Hogy az ezredforduló utáni tizenöt év mennyire volt meghatározó korszaka magyar filmnek, azt még nem tudjuk, de mióta a legjobbakat keressük, nem győzzük idézni a szállóigéket, és máris újranéznénk a kedvenceket.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!