szerző:
hvg.hu

Mit érdemes Mongóliából importálni? Dinoszaurusz-csontvázakat, amelyekért dollár százezreket fizetnek az amerikai múzeumok vagy a dúsgazdag magángyűjtők. Mint a híres filmsztár, Nicolas Cage is, aki 300 ezer dollárért vett magának egy Tarbosaurus-csontvázat.

Ez az őshüllő a legendás Tyrannosaurus Rex közeli rokona. A színész egy New York-i árverésen vette meg a szinte hibátlan csontvázat, amit büszkén mutogatott látogatóinak, rajongóinak. Nicolas Cage-nek, legalábbis saját elmondása szerint, fogalma sem volt róla, hogy a csontvázat Mongóliából illegálisan csempészték Amerikába. Amikor ez egy bűnügyi eljárás nyomán bebizonyosodott, nagylelkűen visszaadta a mongol kormánynak. Ennek az ünnepélyes visszaszolgáltatásnak azonban hosszú előtörténete van, amiről az AFP számolt be.

©

Még a 2000-es évek végén egy mongol kormánytag felesége, aki amatőr dinószakértő, egy New York-i árverésen egy lenyűgöző őshüllőcsontvázat látott. Biztos volt benne, hogy a lelet a hazájából származik. Pedig ezek a csontvázak Mongóliában a nemzeti vagyon részei, ezeket tilos kivinni az országból. Csakhogy a legnagyobb lelőhelyen, a Nemegt-völgy nemzeti parkjában 10 ezer hektárnyi területre jut egy őr. Vagyis csak az nem lop csontvázat, aki nem akar. A lelet a vámon is átvihető némi kenőpénz ellenében. Elbegdorj államfő, akinek a miniszter neje beszámolt New York-i tapasztalatairól, elhatározta, hogy hadat üzen az illegális kereskedőknek és az amerikai kormány támogatását kérte a dinoszauruszbiznisz leállításához. Más ország segítségét nem kérte, mert a Mongóliából kicsempészett dinóleletek, szinte kivétel nélkül, az USA-ba érkeznek.

Az amerikai hatóságok eljárást indítottak és 2012-ben egy szövetségi ügyész elrendelte a csempészett csontvázak lefoglalását. Ezt követően kezdődött meg a dinoszauruszleletek visszaszolgáltatása Mongólia számára. A dinoszaurusz-csontvázak ugyanis turistavonzó látványosságok. A kormány a legnagyobb ulánbátori múzeumban állítja ki az impozáns leleteket. Ez a múzeum korábban Lenin nevét viselte és a bejáratnál egy óriási Lenin-szobor fogadta a látogatókat. Most a bolsevik forradalom vezetőjét száműzték az épület mögé és a helyére az egyik legnagyobb Tarbosaurus-csontvázat állították. Az ulánbátoriak szerint semmi különös nem történt, az egyik dinoszauruszt egy másik váltotta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!