szerző:
hvg.hu

Tudta, hogy a kukoricapehely ma is pont olyan méretű és alakú, mint amikor több mint száz éve megszületett? Íme, néhány tény a gabonapelyhekről, melyekre eddig lehet, hogy nem gondolt falatozás közben.

Véletlenül találták fel

Az 1800-as évek végén John Harvey Kellogg, egy szanatórium főorvosa testvérével, William Keith Kellogg-gal az egészséges étkezés jegyében kukorica, zab és búzaliszt keverékéből granolát készített a betegeinek. William egyszer a búzával kísérletezett, amikor véletlenül túlnedvesítette a szemeket. Nem dobta ki, hanem kinyújtotta és megsütötte. Így születhetett meg a ma ismert búzapehely.

Erről egyébként szól Alan Parker 1994-es Promenád a gyönyörbe című filmje.

Európa legnagyobb gabonapehelygyára 18-szor akkora, mint egy focipálya

A Manchesterben működő hatalmas gyárba havonta több mint 30 ezer tonnányi kukorica érkezik, melyből több mint félmilliárd doboz pehely készül.

Egy kukoricaszem 5 óra alatt pehellyé válik

Egy kamionnyi hántolt kukoricából kevesebb mint 24 óra múlva mintegy 700 ezer doboz kukoricapehely kerül a boltokba. Sőt, a gyárba érkezéstől számított 5 óra elteltével már a dobozban vannak a pelyhek.

Az angolok eszik a legtöbb gabonapelyhet

Nagy-Britanniában fogy a legtöbb gabonapehely Európában. A felnőtt brit lakosság 87%-a fogyasztja előszeretettel, ami napi másfél millió tálnyi finomságot jelent. A rajongást bizonyítja, hogy Londonban van egy olyan étterem is, ahol kizárólag reggelizőpelyheket kínálnak.

A rizspehely az olasz rizotto rizsből készül

A ropogós rizspelyhet arborio rizsből készítik, melyet a főzés és ízesítés után megszárítanak, összeaprítanak és forró levegővel szó szerint felpuffasztanak. Ehhez kakaót adnak és a cukrot sem sajnálják, egy tányérnyi pehelyre ugyanis 2 és fél teáskanál cukor jut.

Az első gabonapehely lisztből és vízből készült

Többek között a zabpehelykészítésről is láthatunk felvételeket a Gyárlátogatás című műsorban minden hétvégén 12 órakor a Spektrumon.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!