szerző:
hvg.hu

A februári, berlini világpremier után március 2-ától fut majd a hazai mozikban a Testről és lélekről, Enyedi Ildikó új filmje.

"Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként – szarvasként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád?" – ilyen kérdéseket vet fel a Cannes-ban korábban Arany Kamerát nyert Enyedi Ildikó új filmje, a Testről és lélekről, amelynek világpremierje a február 9-én kezdődő Berlinalén lesz.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akinek ez az első filmfőszerepe, a férfi főszereplő pedig egy igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan színészeket láthatunk még többek közt, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

Enyedi Ildikó filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom – Arany Kamera díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus – a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

Találkozni valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te

Huszonhat éve Cannes-ban vehette át az Arany Kamera-díjat, a kétezres években viszont teljesen háttérbe szorult Enyedi Ildikó - több, világsztárokkal készülő projektje is az utolsó fázisban akadt el. Most 16 év után újra filmet forgat, Testről és lélekről címmel, amatőr főszereplővel, az emberi természetről, kapcsolatokról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!